Biztosított a világ energiaellátása

MTI/AFP
2004.09.09. 13:16
A világpiaci nyersolajellátás biztosított - állapította meg a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szeptember havi értékelésében. Az IEA " jónak" tartja ez ellátást annak ellenére, hogy a piacot nagyfokú nyugtalanság jellemezte az elmúlt hetekben. A világpiaci kereslet fokozódik a nyersolaj iránt, de a kitermelt mennyiség is növekszik - állapította meg az IEA.

A termelési kvótával rendelkező tíz OPEC tagország augusztusban napi 510 ezer hordóval növelte júliushoz képest a nyersolaj termelését, amely így 27,53 millió hordót tett ki - közölte csütörtökön a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). Havi jelentésében az IEA - a kvótákkal nem szabályozott iraki termelést is beleszámítva- az OPEC teljes termelését 29,32 millió hordóban adta meg augusztusra.

Az augusztusi termelésnövekedés részben a szaúdi 300 ezer hordós, illetve az iráni, nigériai és az emírségek kisebb mértékű termelésnövekedéséből adódott. Az IEA úgy véli, hogy a kapacitások teljes kihasználásához közeli kitermelés szeptemberben is folytatódik, tekintettel arra, hogy az OPEC-tagoknak még mintegy napi 300 ezer hordónyi, tartósan kihasználható kapacitásfeleslege van. Rövidebb távon a szervezet tagországai mintegy napi 1,8 millió hordónyi többletkapacitással rendelkeznek, ezt azonban három hónapnál hosszabb időszakon át nem tudják mozgósítani.

Az OPEC a jövő héten Bécsben tart tanácskozást és vitatja meg a hivatalos kvótáknak a jelenlegi tényleges termelési szinthez közeli szintre történő emelését.