Bírósági vita akadályozza az E.ON közgyűlést

MTI
2004.09.09. 16:31
Az E.ON érdekeltségébe tartozó három tőzsdei áramszolgáltató társaság csütörtökön rendkívüli közgyűlést tartott, amelyeket azonban érdemi határozatok nélkül felfüggesztettek. Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett tájékoztatások szerint mindhárom áramszolgáltató közgyűlése október 8-án folytatódik.

A többségi tulajdonos E.ON Hungária Rt. kezdeményezésére összehívott közgyűléseken az Édász, a Dédász és a Titász részvényeinek tőzsdei kivezetéséről kellett volna határozni. A döntést egy peres eljárás miatt kellett elhalasztani.

Az ügy előzménye, hogy az E.ON nyilvános vételi ajánlatot tett a három áramszolgáltató társaság részvényeire, majd az ajánlat lezárása után, júniusban közölte, hogy gyakorolni kívánja vételi jogát az eladásra fel nem ajánlott részvényekre.

Ezután határozott úgy a három áramszolgáltató: érvénytelenítik azon részvényeket, amelyeket tulajdonosaik nem ajánlottak fel az E.ON Hungáriának megvételre. A kisrészvényesek viszont pert indítottak az E.ON Hungária ellen, mert szerintük az úgynevezett kiszorítás, vagyis a piacon maradt részvények felvásárlásával kapcsolatos különféle határozatok nem jogszerűek, a bíróság fel is függesztette az Édász és a Dédász esetében egyes határozatok végrehajtását.

A jogvita miatt a három áramszolgáltató társaság hatályon kívül helyezte a fel nem ajánlott részvények érvénytelenítéséről szóló döntéseket. Ezeket az igazgatósági határozatokat viszont az E.ON Hungária Rt. támadta meg a bíróságon.

Az E.On és a kisrészvényesek közötti jogvita a tőkepiaci törvény értelmezéséből fakad. A tőkepiaci törvény szerint az ajánlattevőt, ha a vételi ajánlat következtében a szavazati jogok több mint 90 százalékát megszerezte, vételi jog illeti meg a tulajdonába nem került részvényekre. Mivel az E.ON már a vételi ajánlatot megelőzően is több mint 90 százalékos befolyással rendelkezett mind a Dédászban, mind az Édászban és a Titászban, egyes jogértelmezések szerint ebben az esetben a kisrészvényeseknek nincs felajánlási kötelezettségük.