Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Több volt a turista

MTI
2004.09.10. 15:39
A külföldi turisták száma 9 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 3 százalékkal nőtt az év első hét hónapjában Magyarországon a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal.

Az idei év január-júliusában a kereskedelmi szálláshelyek több mint 1,7 millió külföldi vendéget fogadtak, akik 5,7 millió vendégéjszakát töltöttek Magyarországon. Az év első hét hónapjában több mint 1,8 millió belföldi vendég érkezett a szálláshelyekre, akik ott közel 4,6 millió vendégéjszakát töltöttek el. A belföldi vendégek száma 2, a vendégéjszakák száma pedig 4 százalékkal csökkent 2003 azonos időszakához képest.

Az év első hét hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek 102,3 milliárd forint bevételt realizáltak, amelynek túlnyomó része, 95 százaléka a szállodákban és a panziókban keletkezett. Az összes bevétel folyó áron 16 százalékkal volt több mint 2003 hasonló időszakában. Ezen belül a szállásdíj-bevételek 14, a szálláshelyi vendéglátás 22, az egyéb szolgáltatások bevétele 12 százalékkal emelkedett.

A szálláshelyi szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág együttes fogyasztói árindexe január-júliusban 11 százalékkal emelkedett. Ezen belül a vendéglátás területén 11, a szálláshely szolgáltatás területén 9 százalékos áremelkedést mértek az elemzők.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.