A Philips Lengyelországban jegel

MTI
2004.09.14. 16:25
A holland Philips technológiai konszern átmenetileg leállította lengyelországi számítóközpont építési beruházását, mivel a szejm még nem fogadta el a beruházás támogatásának előfeltételéül szolgáló törvényt. A Philips húsz országban működő mintegy száz üzemének könyvviteli feladatait kívánja elvégezni Lodzban.

A Leszek Miller által vezetett korábbi kabinet harmincmillió zloty (6,82 millió euró) költségvetési támogatást ígért a Philips beruházásának. A Philips júniusban elhelyezte a számítóközpont alapkövét. A létesítményt 2005-ben tervezték átadni feladatának. A bérelt irodákban már háromszáz alkalmazott dolgozik, és a Philips időközben bezárta dublini számítóközpontját is.

Júliusban tűntek fel az első jelei annak, hogy nem minden alakul az elképzeléseknek megfelelően - írja a Gazeta Wyborcza napilap. Az új miniszterelnök Marek Belka nyilvánosan kijelentette, hogy a Philips semmiféle támogatásra nem számíthat közpénzekből mindaddig, amíg meg nem teremtik ennek törvényes előfeltételeit. A törvénytervezetet már áprilisban a szejm elé terjesztette az akkori kormány, miután Lengyelország a rövidebbet húzta Csehországgal és Szlovákiával szemben a nagyberuházásokért folytatott versenyben.

A törvénytervezet támogatást irányoz elő a negyvenmillió eurónál nagyobb összeget beruházó vagy 500 főnél többet foglalkoztató vállalatok számára. A tervezet azonban buktatókba ütközött, és ezért a szejm még mindig nem fogadta el. Egyes vélemények szerint évente három-négy befektető kedvéért nem érdemes új törvényt alkotni. Attól is tartanak, hogy egy ilyen konstrukció csak a korrupciónak biztosítana melegágyat. Bírálatra ad okot az is, hogy a támogatások az elkövetkező öt évben 1,28 milliárd eurós terhet rónának az államkasszára.

Amint a holland gyár kétségesnek kezdte tekinteni a törvény elfogadását azonnal leállította a beruházását. Hivatalosan még kitart lengyelországi beruházási terve mellett, arról azonban, hogy a szejm elutasító döntése esetében mik a szándékai, szóvivője nem volt hajlandó nyilatkozni.

A kormány részéről azonban változatlanul bizakodó az álláspont. "A tárgyalások változatlanul folyamatban vannak - mégpedig a legfelsőbb szinten, és adott szavunknak megfelelően minden tőlünk telhetőt megteszünk a törvény lehető leghamarabbi elfogadásáért" - jelentette ki a lodzi járás sajtószóvivője, Zbigniew Solarz a Gazeta Wyborcza lapnak.