Új elnök és vezérigazgató Forrás Rt.-nél

MTI
2004.09.14. 17:06
A Forrás Vagyonkezelési és Befektetési Rt. keddi rendkívüli közgyűlésén az igazgatóság elnökévé Hidasi Emesét, a vezérigazgatói posztra Zeitvogel Jánost nevezte ki - közölte a társaság a BÉT honlapján kedden.

A közgyűlés Nagy István, Világosi Katalin, Csányi Gábor és Palkó Péter igazgatósági tagok megbízatását 2004. szeptember tizennegyedikei hatállyal visszahívással megszüntette. E dátumtól az igazgatóságba választották Hidasi Emesét és Pereiné Kabai Bernadettet, újraválasztották Zeitvogel Jánost.

Megbízatásuk 2004. szeptember 14. napjától az ötödik üzleti évet lezáró évi rendes közgyűlés napjáig, de legkésőbb 2009. április 30. napjáig terjedő időtartamra vonatkozik. A korábbi vezérigazgató Palkó Péter volt.

A közgyűlés elfogadta a társaság új alapszabályát azzal a részvényesi indítványra elfogadott módosítással, hogy az igazgatóság előzetes hozzájárulása szükséges az állampapírok megszerzésére és átruházására irányuló szerződésekhez, ha a szerződésben meghatározott ellenérték háromszázmillió forint, vagy a több ilyen szerződés egy hónapon belüli összes ellenértéke ötszázmillió forint.

A magyar számviteli elvek (HAS) alapján készült, konszolidált, nem auditált első félévi gyorsjelentése szerint a Forrás Rt. az év első hat hónapjában 293 millió forint adózott nyereséget ért el, míg az üzemi szintű vesztesége 327 millió forint volt. A cégnek egy évvel korábban, amikor részvényei még nem forogtak a Budapesti Értéktőzsdén, nem kellett féléves jelentést készítenie.

Az időszak végén a Forrás Rt.-nek konszolidáltan 2,74 milliárd forint befektetett pénzeszköze volt, értékpapírjait 8,96 milliárd forint értéken tartotta nyilván, s 1,49 milliárd forint készpénzzel rendelkezett.

A vállalat mérlegfőösszege 17,56 milliárd forintot tett ki június 30-án. A cég saját tőkéje elérte a 16,37 milliárd forintot, amiből a jegyzett tőke 9 milliárd forint volt. A kötelezettségek állománya 839 millió forintot tett ki.

Az első félévben az Arago Holding Rt. befektetési társaság, részvényenként 1.200 forintért, a névérték 120 százalékán, nyilvános vételi ajánlatot tett a Forrás Rt. szavazó részvényeire: ez az akció augusztus elején sikerrel zárult. A nem szavazó, osztalékelsőbbségi részvények döntő hányada az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. ÁPV) tulajdonában van.

A pénzügyi befektetésekkel és vagyonkezeléssel foglalkozó Forrás Rt. szavazó részvényeinek 66,78 százaléka az Arago Rt. tulajdonában van, 25,06 százalékát pedig a Bartolus Invest Rt. birtokolja.