Csúcson a lengyel infláció

MTI
2004.09.14. 17:06
Lengyelországban augusztusban átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliushoz képest, és 4,6 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly augusztusban - jelentették a lengyel statisztikai hivatalban kedden. Az augusztusi tizenkét havi infláció azonos volt a júliusival, továbbra is hároméves csúcson.

Júniusban 4,4 százalékos volt a tizenkét havi infláció, már akkor is messze túllépve a központi bank célsávját. Tavaly decemberben 1,7 százalékos volt a tizenkét havi infláció Lengyelországban. Az ütem már akkor is jócskán gyorsult az előző hónapokhoz képest, de még elmaradt a központi bank tavaly év végére kitűzött 2,0-4,0 százalékos célsávjától.

Idén a lengyel központi bank felhagyott az év végi céllal, ehelyett folytatólagos célkövetésre tért át, úgy, hogy a célsáv minden hónapban plusz-mínusz egy százalékos a 2,5 százalékos tizenkét havi inflációs cél körül.

A júliusi negyed százalékos szigorítás után a Lengyel Nemzeti Bank augusztus végén további fél százalékponttal emelte irányadó kamatát, a kéthetes repót, 6,50 százalékra, egyszersmind értésre adta, hogy továbbra is hajlik a pénz drágítására, mert előrejelzése szerint valószínű, hogy az infláció, további kamatemelés nélkül, idén és jövőre nem kerül 2,5 százalék alá tizenkét hónapra számolva.

A gazdasági növekedés fékezésétől a bank nem tart: a következő két évben 4,5-5,5 százalékos évi GDP-növekedést vár. Ez ugyan kevesebb, mint az első negyedévi 6,9 százalék és a második negyedévi 6,0 százalék - a bank becslése szerint, rendre az egy évvel azelőttihez képest -, de a jegybank szerint a minimális várakozás is igen erős.

Szakértők is úgy vélik, hogy a lengyel infláció még nem érte el csúcspontját, de a jegybank pénzügypolitikai bizottságának egyik tagja, Halina Wasilewska-Trenkner várakozása szerint augusztus után már gyengül az infláció.

A lengyel pénzügyminisztérium az idén 2,2 százalékos évi átlagos inflációt vár, jövőre 3 százalék alattit, az év végén 2,8 százalékos tizenkét havi inflációval. Tavaly az évi átlagos infláció 0,8 százalékos volt Lengyelországban.