Nagyobb osztalékot fizet a McDonald's

Napi Online
2004.09.15. 10:55
A világ legnagyobb étteremlánca, a McDonald's bejelentette, hogy 38 százalékkal megemeli a részvényei után kifizetett osztalékot. Minden részvény után 55 cent jár majd a korábbi 40 helyett, így összesen 690 millió dollárnyi osztalékot fizetnek ki. A részvény-visszavásárlásokkal együtt pedig 1,2 milliárd dollár kerül majd a McDonald's részvényeseinek kezébe.

A McDonald's-részvények ára ennek hatására tegnap csaknem 2 százalékot emelkedett a New York-i tőzsdén. A mostani osztalékemelés a második legnagyobb a cég történetében 1980 óta, akkor 70 százalékkal emelte meg a társaság a kifizetett osztalékot.

A mostani osztalékpolitika annak a 17 hónapja kezdődött tervnek a része, amelynek értelmében a 30 ezer étteremből álló lánc a további terjeszkedés helyett egy ideig a meglévő éttermek fejlesztésére koncentrál, illetve a tulajdonosoknak szeretné visszajuttatni a nyereség egy részét. A fejlesztések eredményesek voltak, hiszen idén világszerte nőtt a McDonald'sok forgalma és nyeresége.

Az elemzőket meglepte a mostani magas osztalék és arra figyelmeztetnek, hogy a jövőben valószínűleg ennél szerényebb emelések várhatók.