Natália
-3 °C
7 °C

Az Iraqi Airways felújította a nemzetközi légi közlekedését

MTI
2004.09.19. 13:35
Az Iraqi Airways újraindította nemzetközi légi kapcsolatát, miután az állami iraki légitársaság egyik repülőgépe felszállt a szomszédos Jordániából. Ez volt a légi vállalat első nemzetközi járata azóta, hogy 1990-ben az ország ellen nemzetközi szankciókat léptetett életbe az ENSZ. A cég szóvivője azt mondta, hogy ezentúl Ammanból Bagdadba napi egyszeri járat indul, amely még aznap visszatér a jordániai fővárosba.

Bagdadot a továbbiakban napi egy járat köti össze Damaszkusszal is, amellyel 1980-ban szűnt meg a légi összeköttetés, miután a két ország között megszakadtak a kapcsolatok az iraki-iráni háború miatt. Az 1980-1988 között zajló háborúban Szíria az irániakat támogatta. Szíria a kilencvenes éves végén azonban több charter járatot indított Bagdadba, miután javultak a kapcsolatai a Huszein vezette országgal és utasokat, valamint humanitárius szegélyt szállított Irakba. Az Iraqi Airways szóvivő szerint szó van az Irakot az Egyesült Arab Emírségekkel összekötő légi járatról is; a beindítás időpontja egyelőre azonban még nem tisztázott.

Az Amman-Bagdad közötti repülőjegy ára 750 dollár, ami mintegy 20 százalékkal drágább a szokásosnál, aminek az indokát hivatalosan nem közölték. A jordániai légitársaság, a Royal Jordanian egyik cége, a Royal Wings egyik képviselője azonban azt mondta, hogy a drágább jegyárnak az az oka, hogy a nemzetközi biztosító társaságok magas biztosítási összeget szabtak az iraki bizonytalanság miatt. Az Iraqi Airways jelenleg azon dolgozik, hogy újjáélessze a céget, és ennek érdekében 5 Airbust repülőgépet vásárol, míg az iraki pilótákat arab országokban, köztük Jordániában képzi ki. A cég ezen kívül tárgyalásokat folytat arról, hogy a régebben Jordániában, Tunéziában és Iránban rekedt gépeit miként kaphatná vissza.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.