Parlamenti támogatás az ÁPV új feb-elnökének

MTI
2004.09.22. 11:49
A biztosítási és a bankszakmában korábban vezető pozíciókat betöltő Borbély Attilát, az ÁPV Rt. felügyelőbizottságának leendő elnökét a parlamenti meghallgatáson húsz képviselő támogatta, hat tartózkodott a szavazásnál.

A privatizáció folytatására vonatkozó képviselői kérdésre Borbély Attila elmondta: "...ez elsősorban politikai döntés kérdése, és a felügyelő bizottság elnöke nem politikus. A privatizáció részleges folytatására lehetőség és szükség van" - tette hozzá.

A privatizációs szervezet felügyelő bizottságának három évre szóló mandátuma szeptember 12-én lejárt. A törvénynek megfelelően a pénzügyminiszter ajánlásával az Állami Számvevőszék elnöke tett javaslatot a felügyelő bizottság elnökének személyére. Eddig Sághy Zoltán töltötte be ezt a tisztséget.

Borbély Attila a bizottság ülésén elmondta, hogy sem pártnak, sem politikai szervezetnek nem tagja. A biztosítók privatizációja során tett szert privatizációs tapasztalatokra. A magánosítás eddigi folyamatára vonatkozó kérdésre válaszolva hozzátette: "... az lehetett volna jobb is. A biztosítók privatizációja viszont kifejezetten sikeres volt".

A privatizációs szervezet leendő elnöke szerint a jól működő, állami tulajdonban lévő cégek eladását meg kellene gondolni. Az állam lehet jó tulajdonos. A vagyonkezelést azonban jól kell végezni. Ez a szervezet lehet akár az ÁPV Rt., akár más, de ez stratégiai és politikai döntés kérdése.

A privatizációs szervezet felügyelő bizottságának leendő elnöke Domokos László (Fidesz) bizottsági alelnök az ÁPV Rt. túlköltekezését firtató kérdésére azt válaszolta, hogy még az idén 10-15 százalékos létszámcsökkentésre van szükség a szervezetnél. Mindig a feladatoknak megfelelő struktúrát kell kialakítani - tette hozzá. Az üzleti tervezési folyamaton javítani kell, mert nem tartja jónak, hogy az éves üzleti tervet év közben módosítsák. Erre csak akkor kerülhet sor, ha ezt külső körülmények indokolják - mondta Borbély Attila.