Mária
-6 °C
-2 °C

Kilenc százalék körüli GDP-növekedés Kínában

MTI
2004.09.26. 11:32
A kínai gazdaság az idén 9 százalék körüli ütemben bővül - becsli a kínai állami fejlesztési és reformbizottság, felfelé módosítva saját korábbi, 7,2 százalékos előrejelzését.

Kontroll

A bizottság főtitkára és szóvivője szerint a kormány által folyamatosan bevezetett makrogazdasági ellenőrző intézkedések működnek. Ha a hazai össztermék növekedése meghaladja a gazdaság egészének bővülés lehetőségeit - vagyis a gazdaság túlhevülése esetén - ezeket az ellenőrző intézkedéseket kiterjesztik.

Kína tavaly óta hoz intézkedéséket a túlságosan dinamikus bővülés lehűtésére, elsősorban jegybanki eszközökkel és a beruházások hivatalos államilag elrendelt visszafogásával egyes ágazatokban, főként az iparban.

Csak jövőre lassulhat az iram

A főtitkár elismerte, hogy a túlhevülést okozó tényezők egy része ma is jelen van a gazdaságban, ezért a makrogazdasági ellenőrzésnek állandóan kettős célja kell legyen: egyrészt megakadályozni a gazdaság egyes részeinek túlhevülését, másrészt azonban fenntartani a gazdaság egészének erős növekedési ütemét.

Elemzők jövőre a kínai gazdasági növekedés lassulására számítanak már. Tavaly 9,1 százalékkal nőtt a GDP.

Az idei első félévben a kínai GDP éves szintre vetítve 9,69 százalékkal haladta meg a tavalyi első félévben mért hazai összterméket.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!