Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

A Morgan Stanley szerint romhalmaz a stabilitási paktum

euractiv.hu
2004.09.29. 10:28
Az európai pénzügyi keretrendszer egy romhalmaz fogalmazott a Morgan Stanley legutóbbi, az eurótérségről szóló jelentésében. Ezt bizonyítja a bankárok és a politikusok közötti nyilvános vita a stabilitási és növekedési paktum reformjának kérdésében, s a görög deficit valós mértékének lelepleződése egyaránt. (Utóbbit a Morgan Stanley görög tragédiának nevezte.)

A Bizottságnak a stabilitási paktummal kapcsolatos reformelképzeléseit a nemzeti központi bankok - főleg a német Bundesbank . erőteljesen bírálták. Az Európai Központi Bank szerint a szerződést nem kellene módosítani, csupán az előírásokat kellene rugalmasabban értelmezni.

A banki elemzés szerzője, Joachim Fels úgy véli, hogy a régi paktum már rég halott és érvénytelen, a láthatáron pedig nincs egy újabb, "hihetőbb" szerződés. A bank figyelmeztető jelentése megelőzi az EU pénzügyi és gazdasági biztosának, Joaquin Almuniának a paktum reformjára vonatkozó bejelentéseit. A Bizottság szeptemberben azt ajánlotta: biztosítsanak több időt azoknak az országoknak, amelyek átlépik az előírt három százalékos költségvetési hiányt. Brüsszel azt is javasolta, hogy minden eset elbírálásakor vegyék figyelembe az adott ország helyzetét.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.