A Morgan Stanley szerint romhalmaz a stabilitási paktum

euractiv.hu
2004.09.29. 10:28
Az európai pénzügyi keretrendszer egy romhalmaz fogalmazott a Morgan Stanley legutóbbi, az eurótérségről szóló jelentésében. Ezt bizonyítja a bankárok és a politikusok közötti nyilvános vita a stabilitási és növekedési paktum reformjának kérdésében, s a görög deficit valós mértékének lelepleződése egyaránt. (Utóbbit a Morgan Stanley görög tragédiának nevezte.)

A Bizottságnak a stabilitási paktummal kapcsolatos reformelképzeléseit a nemzeti központi bankok - főleg a német Bundesbank . erőteljesen bírálták. Az Európai Központi Bank szerint a szerződést nem kellene módosítani, csupán az előírásokat kellene rugalmasabban értelmezni.

A banki elemzés szerzője, Joachim Fels úgy véli, hogy a régi paktum már rég halott és érvénytelen, a láthatáron pedig nincs egy újabb, "hihetőbb" szerződés. A bank figyelmeztető jelentése megelőzi az EU pénzügyi és gazdasági biztosának, Joaquin Almuniának a paktum reformjára vonatkozó bejelentéseit. A Bizottság szeptemberben azt ajánlotta: biztosítsanak több időt azoknak az országoknak, amelyek átlépik az előírt három százalékos költségvetési hiányt. Brüsszel azt is javasolta, hogy minden eset elbírálásakor vegyék figyelembe az adott ország helyzetét.