Vonalakat nem, járatokat és pénztárakat megszűntet a MÁV

MTI
2004.09.29. 16:27
A MÁV Rt. ez évben és jövőre bezárja azokat a személyi pénztárakat, amelyek bevétele az állami támogatással együtt sem fedezi a fenntartás közvetlen költségeit - közölte szerdai sajtótájékoztatóján Vizsy Ferenc, a MÁV Rt. személyszállítási üzletág főigazgatója Bakonyszentlászlón. Az intézkedéseket a MÁV saját hatáskörben, a gazdaságossági megfontolások alapján hajtja végre, a jegyárusítást a jegyvizsgálók végzik majd a vonatokon - tette hozzá.

Országosan mintegy 200 pénztárat érint a létszámleépítéssel együtt járó intézkedés - mondta a főigazgató. Az intézkedés szükségességét indokolva megemlítette, hogy van olyan vasúti pénztár, amelynek a bekerülési költsége 3-3,5 millió forintra rúg évente, ezzel míg az éves bevétele alig több kétezer forintnál.

Vizsy Ferenc ismét megerősítette: a MÁV egyetlen vonalat sem szüntet meg az országban. Nem kerül sor tehát a korábbi sajtóhírekkel ellentétben a Győr-Veszprém közötti vasútvonal megszüntetésére sem. Vonatjáratok megszüntetését viszont tervezik. A jelenleg napi háromezer személyszállító vonat 10 százalékáról, azaz mintegy 300 vonat megszűntetéséről tettek javaslatot a közlekedési tárcának. A MÁV 119 vonallal rendelkezik, ez az indítvány tehát vonalanként 2,5-3 vonatot jelent.

Azon a járatoknak a megszüntetésére tettek javaslatot, amelyek kihasználtsága a 10 százalékot nem éri el, s egy-egy járaton húsznál többen nem utaznak. A gazdasági tárca döntésének megszületését követően ezeket a változásokat a december 12-től érvényes menetrendben közzéteszik.