Jól teljesít a szlovák gazdaság

MTI
2004.10.08. 13:30
A tizenkét havi szlovák infláció 6,7 százalékos volt az augusztusi 7,2 százalék után - jelentették a szlovák statisztikai hivatalban pénteken. Az elemzők 6,9 százalékot vártak szeptemberről. Tavaly augusztusban 9,5 százalékos volt a tizenkét havi infláció.

Az előző hónaphoz képest szeptemberben nem változtak a fogyasztói árak az átlag szintjén, augusztusban 0,1 százalékos átlagos árcsökkenést mértek. Az első kilenc hónapban az átlagos infláció 8,0 százalékos volt.

A hatósági áralakítás hatását kiszűrő maginfláció szeptemberben 2,6 százalékosra csökkent az augusztusi 3,2 százalékról. Az elemzők 3,0 százalékot vártak szeptemberről. Tavaly szeptemberben 2,8 százalékos volt a tizenkét havi maginfláció Szlovákiában.

A szeptemberi adatokból az elemzők arra következtettek, hogy a tizenkét havi infláció az év végén, decemberben 7,0 százalék alatt lehet, és ez kilátást ad a központi bank további kamatcsökkentésére. Az elemzők legalább fél százalékpontos kamatcsökkentést várnak az végéig.

A szlovák GDP 5,5 százalékkal bővült az első negyedben az egy évvel azelőttihez képest, az ütem a második negyedben alig csökkent, 5,4 százalékos volt, miután tavaly a szlovák GDP 4,2 százalékkal nőtt, a leggyorsabban Közép-Európában. A központi bank erre az évre 5,3 százalékos GDP-növekedést vár.