Tartósan ötven dollár fölött az olaj

MTI
2004.10.08. 17:18
Vegyesen mozgott pénteken délután a kőolaj ára, New Yorkban minimálisan csökkent, míg Londonban erősödött arra a hírre, hogy a louisianai olajkikötőt ideiglenesen bezárták a kedvezőtlen időjárás miatt, miközben az OPEC-tag Nigériában befejeződött egy sztrájk, egy másik viszont hétfőn kezdődik. Röviddel 17 óra előtt a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) olajfajta hordónkénti ára novemberre 3 centtel 52,70 dollárra mérséklődött a csütörtöki 65 cent drágulás után, amikor napközben 53,00 dolláron is volt.

Az északi-tengeri Brent novemberi jegyzése hordónként 17 centtel 49,07 dollárra nőtt a csütörtöki 91 cent emelkedést követően a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE). Egy nigériai szakszervezeti illetékes azt mondta, hogy a Shell cégnél dolgozók kétnapos figyelmeztető sztrájkja pénteken automatikusan véget ér. A sztrájk ideje alatt a termelés nem állt le. Nigéria napi 2,3 millió hordó olajtermelésében a Shell részesedése napi 1 millió hordó. Ugyancsak Nigériában hétfőn általános sztrájk kezdődik, ami viszont már komolyan befolyásolhatja az ország olajexportját, miután az olajipari dolgozókat tömörítő érdekvédelmi szervezetek teljes támogatásukról biztosították az általános munkabeszüntetés szervezőit.

Norvégiában a hétvégén kiszélesedik az olajfúró szigeteken dolgozók sztrájkja, aminek a hatására a világ harmadik legnagyobb olajexportálójának napi 3 millió hordó olajtermelése napi mintegy 55 ezer hordóval csökken.