Belga ökoadó céges autókra

euractiv.hu
2004.10.14. 09:48
Az újonnan elfogadott belga szövetségi költségvetés új adót vet ki a céges autókra; a tervezett többletbevétel 140 millió euró. A rendelkezés hatszázezer céges autót érint, ez a teljes belga autóállomány tíz százaléka. Az új adó célja arra ösztönözni a vállalkozásokat, hogy környezetvédő autókat vásároljanak.

A hatóságok A-tól G-ig osztályozzák majd az autókat káros anyag kibocsátásuk alapján, a kevés széndioxidot kibocsátok az A kategóriába esnek, a legszennyezőbbek pedig a G kategóriába. A vállalkozásoknak 250 eurótól 1320 euróig terjedő ökoadót kell majd fizetniük egy évre.

Az új költségvetésben növelik az italok csomagolóanyagára kirótt adókat is. Ennek hatására számítások szerint 170 millió euróval több folyik be a központi költségvetésbe, s ezt az összeget a társadalombiztosítási alapnak juttatják.

A sodrott dohányra és a cigarettára kivetett adó is emelkedik. Mivel azonban a költségvetésben növelték a nyugdíjakra és egyéb juttatásokra fordítható összegeket, a plusz bevételek nem tüntetik el a belga államháztartás egymilliárd eurósra tervezett hiányát.