Hajnalka
-1 °C
15 °C

A HSBC eladta BorsodChem részvényeit

MTI
2004.10.14. 11:14
A londoni HSBC Bank Plc. befejezte a BorsodChem részvények árfolyamának "karbantartását" és ennek során eladta a globális részvényértékesítésen - a túljegyzési opció részeként - megvásárolt négymillió darab BorsodChem részvényt. A kazincbarcikai vegyipari táraság csütörtöki bejelentése szerint a túljegyzési opcióból származó bevételek nem kerülnek a BorsodChemhez.

Az HSBC még október elsején kapott megbízást arra, hogy - az árfolyam egyensúlyban tartása céljából - BorsodChem részvényeket vásároljon és/vagy adjon el, miután a bécsi Vienna Capital Partners (VCP) csoport az október hatodikán zárult tranzakcióban - az opciók nélkül zárt körben - 62,6 százaléknyi BorsodChem részvényt adott el. A részvények árfolyama részvényenként 1.850 forint (32,89 lengyel zloty) volt, az egy részvényt megtestesítő letéti igazolás (GDR) pedig 9,28 dollárba került.

Összesen 47,7 millió darab törzsrészvényt adott el a bécsi befektetési társaság és további 4 millió darab részvényre túljegyzési opciót biztosított az HSBC Bank Plc.-nek, a tranzakció szervezőjének. A túljegyzési opciós csomag értékesítésével a BorsodChem részvényeinek mintegy 77 százaléka a közkézhányad.

A Londoni Tőzsdén már október 6-án megkezdődött a kereskedés a BorosdChem papírokkal. Az Egyesült Királyság Értékpapírhatósága a 2.320.000 darab BorsodChem GDR-t vett fel a hivatalos értékpapír listára. A Varsói Tőzsdén pedig a múlt pénteken volt a premier.

A túljegyzési opció lehívása előtt a tranzakció összértéke 88,245 milliárd forint (357 millió euró, 443 millió USD, 1,57 milliárd zloty). A tranzakciót megelőzően a 15,39 milliárd forint jegyzett tőkéjű BorsodChem részvényeinek 91,17 százaléka, a szavazati jog 91,54 százaléka a bécsi Vienna Capital (VCP) csoport tulajdonában volt és ez mérséklődött 23 százalékra.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.