Hatvan százalékkal nőtt a román takarékbank nyeresége

MTI
2004.10.14. 13:19
A román takarékbank (CEC) 699,3 (1,7 milliárd euró) adó előtti eredményt ért el az idei első kilenc hónapban, 60 százalékkal többet, mint a tavalyi első kilenc hónapban. Szeptember végén a CEC mérlegfőösszege 48,098 milliárd lej (1,2 milliárd euró) volt.

A román kormány a napokban jelentette be, hogy az állami Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) bank privatizációjának lebonyolításában az amerikai JP Morgan befektetési bank segédkezik.

Privatizációs tanácsadóként jelentkezett még a Citigroup Global Markets Ltd. és a Credit Suisse First Boston Europe is, de végül a JP Morgan kapta meg a feladatot. A privatizációs tanácsadó feladata lesz meghatározni azt, hogy az állam mekkora hányadot értékesítsen a CEC-ben és megállapítani a magánosítás feltételeit.

Enache Jiru, a CEC elnöke azt mondta, hogy a román kormány jövő márciusig dönt a privatizációs stratégiáról és hívja meg ajánlattételre az érdeklődő befektetőket. Az eladásra várhatóan 2005 végéig kerül sor.

Az OTP Bankban augusztusban azt mondták, hogy megfontolja a pályázaton való részvételt, ha kiírják a román takarékbank, a CEC privatizációját. Az osztrák Erste Bank ugyancsak augusztusban számolt be arról, hogy Romániában mindenképpen felvásárol egy pénzintézetet, leginkább a privatizáció előtt álló CEC keltette fel érdeklődését.

A CEC az utolsó román bank, amelyben az államnak többségi részesedése van, és az egyetlen olyan bank, ahol az elhelyezett betétekre az állam száz százalékos garanciát nyújt. A privatizáció után az állami garanciavállalás megszűnik.

A CEC rendelkezik a legnagyobb romániai bankhálózattal, 1424 fiókja és irodája van. A kezelt vagyont tekintve 6,37 százalékos a piaci részesedése, részvénytőkéje 1,497 milliárd lej.