Leállt a munka egy német Opel gyárban

MTI
2004.10.15. 12:20
Pénteken, egy nappal a General Motors (GM) amerikai autógyártó konszern takarékossági terveinek bejelentése után, szünetelt a munka a GM németországi leányvállalatának (Opel) bochumi üzemében.

Klaus Naumann, az üzemi tanács szóvivője azt magyarázta, hogy nem sztrájkról van szó, de a tiltakozások valószínűleg a hét végén is folytatódnak. A közel tízezer embert foglalkoztató üzemben már az éjszaka is volt munkabeszüntetés, s a reggeli műszak csatlakozott az éjszakásokhoz.

A detroiti General Motors csütörtökön jelezte, hogy veszteségei miatt visszafogja európai kapacitásait, 2006 végéig 12 ezer munkahelyet szűntet meg európai gyáraiban. Egyedül Németországban tízezer munkahely szűnne meg, főleg Bochumban és Rüsselsheimben. Eisenachban és Kaiserslauternben kisebb mértékű leépítésre lehet számítani, illetve nem bolygatnák meg az üzemet. A GM a németországi munkahelyek közel egyharmadát kívánja felszámolni.

Az Opel zászlóshajójának számító Rüsselsheimben pénteken dolgoztak, mintha mi sem történt volna, bár nagyon nyomott volt a hangulat. Mind Rüsselsheimben, mind Bochumban az a hír járja, hogy négy-négyezer munkahely megszűnésével kell számolni.