Eurózóna- szeptemberben 2,1 százalékos infláció

MTI
2004.10.18. 11:31
Szeptemberben az eurózónában 2,1 százalékra mérséklődött az - éves - infláció az augusztusban mért 2,3 százalékról - jelentette be hétfőn az Eurostat. Az Eurostat 0,1 százalékponttal módosította a korábbi előrejelzését. Az infláció szeptemberben 0,2 százalékos volt az előző hónaphoz viszonyítva, a szakértői várakozásoknak megfelelően.

A 12 tagú eurózónában ezzel a szeptemberi infláció megközelítette az Európai Központi Bank által megcélzott 2,0 százalékos inflációhoz a nyersolajárak drágulása ellenére is. Az olajárak inflációs hatását kiegyenlítette az élelmiszerek, autók, ruházati cikkek olcsóbbodása.

Az elemzők szerint az áremelkedés lassulása rövid életű lesz részben az olajárak emelkedése, illetve a negyedik negyedében várhatóan dráguló élelmiszerek miatt.

A szeptemberi éves infláció a leggyorsabb ütemű Spanyolországban és Görögországban volt, 3,2, illetve 2,9 százalékkal, míg a legalacsonyabb ütemet Finnországban, illetve Hollandiában mérték 0,2, illetve 1,1 százalékkal.

A 25 tagú Európai Unióban a szeptemberi éves áremelkedés üteme szintén 2,1 százalékos volt a májusban csatlakozott országok, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország erőteljes áremelkedése ellenére is.