A Jukosz felújította kínai szállításait

MTI
2004.10.20. 16:19
A Jukosz teljes egészében felújította kínai vasúti olajszállításait - közölték szerdán orosz vasúti illetékesek. Az olajcég néhány hete kétharmadával visszafogta a kínai szállításokat, miután nem tudta kifizetni a szállítási díjat. A vasúti tisztviselő elmondta: az év végéig heti bontásban fizet a cég, és jelenleg nincs gond a vasút és a Jukosz kapcsolatában.

Pénzügyi nehézségeire hivatkozva a Jukosz szeptemberben függesztette fel összes - napi százezer hordós, havi négyszázezer tonnás - szállítását a kínai nemzeti olajtársaságnak, a CNCP-nek. A kínai Sinopec céghez irányuló Jukosz-szállítások - havi mintegy kétszázezer tonna mennyiségben - rendben folytatódtak ez idő alatt is.

A Jukosz közlése szerint az év végéig egymillió tonnával kevesebb olajat szállít Kínának, mivel nincs elég készpénze a szállítási díjakra. A Jukosz bankszámláit az immár összesen nyolcmilliárd dolláros adóhátralékot követelő végrehajtók befagyasztották.

A Kínába irányuló olajszállítmányok továbbítása az orosz vasút kulcsfontosságú terjeszkedési területe: 2006-ig háromszázezer hordóra akarják emelni a napi olajszállítást azzal, hogy később, közelebbről meg nem határozott időpontig akár hatszázezer hordó/napra növelnék azt.