Újra dolgoznak az Opelnél

MTI
2004.10.20. 16:19
A bochumi Opel-gyár alkalmazottai szerdán úgy döntöttek, hogy befejezik csaknem egy hete kezdődött vadsztrájkjukat. Közel tízezer emberből csaknem hat és fél ezer válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy "folytassa-e tovább az üzemi tanács a tárgyalásokat a vállalatvezetéssel és kezdjünk-e el újra dolgozni"?

A munkabeszüntetés az után kezdődött, hogy a General Motors, az Opel amerikai anyakonszernje bejelentette: az elkövetkező két évben 12 ezerrel fővel csökkenteni kívánja európai foglalkoztatottjaik számát. A 12 ezer munkahelyből tízezret Németországban szüntetnének meg, négyezret Bochumban. A General Motorsnak Németországban Rüsselsheimben, Kaiserslauternben és Eisenachban van még Opel-gyára.

A munkabeszüntetés termeléskiesést okozott más, a részegység-ellátás szempontjából a bochumi gyárra utalt üzemben, így Rüsselsheimben, a belgiumi Antwerpenben és a Liverpool melletti Ellesmere Portban. A General Motorshoz tartozik az Opelen kívül a svéd Saab és az angliai Vauxhall is, ahol Astrát gyártanak.

Az üzemi tanács és a menedzsment eddigi megbeszélésén a vállalatvezetés részéről állítólag olyan elvi álláspont fogalmazódott meg, hogy igyekeznek megtartani a németországi gyártóhelyeket a 2010-et követő időben is, amennyiben gazdaságosan fognak termelni. A General Motors arra panaszkodik, hogy 1999 óta veszteséges Európában.

A szociáldemokrata-zöld vezetésű német kormány a tárgyalásos megoldás mellett tette le voksát, a svédországi munkahelyek megmentése érdekében az ország miniszterelnöke, Göran Persson szállt harcba. A trolha:ttani gyárban hatezer munkahelyből ötszázat akarnak megszüntetni.

A munkahelyek megmentése érdekében kedden európai akciónapot is szerveztek, ez csak a leginkább veszélyeztetett Németországban váltott ki igazán visszhangot és megmozdulásokat. A lengyelországi Gliwice Opel-gyárában az egyik német tévéállomásnak egy munkás úgy nyilatkozott, hogy miért legyen ő szolidáris olyanokkal, akik az ötszörösét keresik meg annak, amit ő.

A bochumi vadsztrájkot munkabeszüntetésként emlegették, mivel Németországban a sztrájk megszervezésének és megtartásának szigorú szabályai vannak. A dolgozók azért hagyták el munkahelyeiket, hogy "információs rendezvények sorozatán" vegyenek részt - hangoztatták. Meg nem erősített sajtójelentés szerint az Opel fontolóra vette a feltételezett szervezők azonnali elbocsátását.

Az Opel 5600-ra becsülte a csütörtök óta el nem készült járművek számát, a keletkezett kárról a gyár nem bocsátott közre adatot. Bochumban szerdán újra dolgoztak, Antwerpenben csütörtökön, Rüsselsheimben hétfőn indítják újra a leállt gyártósorokat.