Százmilliárdokat fizetünk bankkártyákkal

MTI
2004.10.21. 14:07
A magyarországi kibocsátású VISA-kártyákkal 2003. június harmincadikától egy év alatt közel egymilliárd dollárt költött el a magyar lakosság, ami 36 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest - mondta Radu Obreja, a VISA International alelnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A teljes VISA-kártyával lebonyolított forgalom Magyarországon elérte a 6,55 milliárd dollárt, 26 százalékkal haladva meg az egy évvel korábbit. A kártyaszám ugyanez idő alatt nyolc százalékkal 2,3 millió darabra növekedett. Ez arra utal, hogy a 6,5 millió darab magyarországi kibocsátású kártyával lassan telítődik a piac - mondta Radu Obreja.

A Visa emblémával kibocsátott hitelkártyák száma az időszak végén megközelítette a 142 ezer darabot, 22 százalékkal haladva meg az egy évvel korábbit. A hitelkártyákkal lebonyolított vásárlás ugyanakkor az egy évvel korábbihoz képest 32 százalékkal bővült és 150 millió dollárra rúgott.

2003 júniusa és 2004 júniusa között összesen 64 millió tranzakciót bonyolítottak le az ügyfelek Visa-kártyájukkal, 13 százalékkal többször használták, mint egy évvel korábban. Ugyanebben az időszakban - s ez a kártyahasználati szokások fejlődését jelzi, mivel az ügyfelek egyre gyakrabban vásárolnak, és nem készpénzt vesznek fel a plasztiklappal - 26,3 százalékkal többször, 25 millió alkalommal vásároltak kártyával, mint a megelőző évben.

Radu Obreja szerint komoly kihívás előtt állnak a magyarországi bankok azzal, hogy Magyarország ez év közepén a korábbi, a fejlődő piacokat tömörítő CEMEA régióból átkerült a Visa Europe-hoz, a Visa európai régiójában ugyanis a magyarországinál sokkal erősebb a verseny.

A magyarországi bankoknak mostantól új Visa-termékek kibocsátására is lehetőségük nyílik: kibocsáthatnak plasztiklapot Visa Flag logóval. Az új típusú kártya a Visa Electron és a Visa Classic között helyezkedik el és nagyobb ügyfél-szegmentációt tesz lehetővé, mivel a Visa Electronhoz hasonlóan a bank minden kártyahasználatkor ellenőrzi a számlán a fedezet meglétét, de a Visa Electronnál magasabb költési limitet engedélyezhet az ügyfél számára.

A magyarországi kibocsátású Visa kártyák túlnyomó többsége Visa Electron, és az ezekkel a kártyákkal elköltött összeg egy év alatt 41 százalékkal emelkedett.