Judit
-2 °C
8 °C

Kamatot csökkent az MKB

MTI
2004.10.21. 15:13
Az ötven bázispontos jegybanki kamatvágást nem követte a banki kamatcsökkentési hullám, egyelőre csak az MKB adott tájékoztatást új kondíciós lista bevezetéséről.

Eszerint a kamatcsökkentés egyes lakossági betétekre vonatkozik, a vállalati betétek és a hitelkamatok nem változtak. A kamatcsökkentés mértékét 20-35 bázispontban határozták meg a hitelintézetben, ami alatta marad az ötven bázispontos jegybanki kamatcsökkentésnek.

Október 22-től az MKB-nál a sávos kamatozású lakossági Megtakarítási számlán harminc bázisponttal alacsonyabb kamatot írnak jóvá, a százezer forint alatti számlaegyenleg évi 1,95 százalék, a tízmillió forint feletti évi 8,70 százalékos kamatot hoz.

A három hónapos Európa Betét kamata 35 bázisponttal 9,40 százalékra, a hat hónaposé 10 bázisponttal 8,90 százalékra, a 12 hónapos 35 bázisponttal 8,75 százalékra csökkent. Az 1-3 hónapra lekötött lakossági betétek kamata az összeg nagyságától függően 20-35 bázisponttal lett alacsonyabb.

A hitelintézetek többsége most vizsgálja felül kamatkondícióit, és amennyiben kamatcsökkentést hajt végre, azt valószínűleg a jövő hétfőtől, október 25-től, vagy november elsejétől vezeti be.

Néhány bank honlapján - például az Erste Bank Hungary Rt. és a Budapest Bank Rt. - azonban már olvashatók a november elsejétől érvényes kondíciók, és ezek nem mutatnak változást az augusztus 16-i 50 bázispontos jegybanki kamatcsökkentés után kialakított kamatszintekhez képest.

Szerepet játszhat a bankokra kivetett külön adó is a döntések elhúzódásában. Nem kizárt, hogy a hitelintézetek nagy része megvárja a Monetáris Tanács november végi, illetve december végi kamatdöntő ülését, és akkor határoz kamatkérdésekben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.