Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Rekord lesz az idei német államháztartási hiány

MTI
2004.10.21. 15:28
A német szövetségi költségvetés hiánya szeptember végén 53,7 milliárd euró volt, miközben a parlament elé csütörtökön beterjesztett szövetségi pótköltségvetés 43,7 milliárd hiánnyal számol. Az 53,7 milliárd eurós adat a pénzügyminisztérium havi jelentésében szerepel. A 43,7 milliárd eurós deficit is rekordhiány lenne a német pénzügyek történetében.

Az összeg annyit jelent, hogy a deficit 19,1 milliárd euróval haladja meg az új beruházásokra szánt összeget, ami csak akkor nem ütközik az alkotmányba, ha a fokozott eladósodással a gazdasági egyensúly megbomlását akarják elkerülni.

Hans Eichel pénzügyminiszter az eladósodás nagyobb mértékét egyebek között az elmaradó adóbevételekkel és a munkaerőpiacra fordított költségekkel magyarázza. A miniszter elveti a szigorúbb takarékossági irányvonalat, mondván, hogy nem akarja veszélyeztetni a konjunktúra élénkülését.

A pénzügyminisztérium csütörtökön közzétett havi jelentéséből azonban kiderül, hogy az Európai Unió legnagyobb gazdaságában a mérsékelt lendület is alábbhagy: valamelyest veszített lendületéből a húzóerőnek számító export lanyhulása és magas az olajár miatt.

A beismerés néhány nappal az előtt látott napvilágot, hogy a kormánynak fel kellene frissítenie a 2004-re és a 2005-re vonatkozó előrejelzéseit. A Georg Schröder vezette kormány mindkét esetben másfél-két százalékos növekedési sávot jelölt meg, s Wolfgang Clement gazdasági miniszter szájából elhangzott, hogy szerinte mindkét évben a sáv felső felét érik majd el.

A gazdaságkutató intézetek minap nyilvánosságra hozott jelentésükben az idei évre 1,8 százalékos növekedést, jövőre 1,5 százalékosat prognosztizáltak. Kivétel a berlini DIW, amely jövőre két százalék növekménnyel számol.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.