Rekord lesz az idei német államháztartási hiány

MTI
2004.10.21. 15:28
A német szövetségi költségvetés hiánya szeptember végén 53,7 milliárd euró volt, miközben a parlament elé csütörtökön beterjesztett szövetségi pótköltségvetés 43,7 milliárd hiánnyal számol. Az 53,7 milliárd eurós adat a pénzügyminisztérium havi jelentésében szerepel. A 43,7 milliárd eurós deficit is rekordhiány lenne a német pénzügyek történetében.

Az összeg annyit jelent, hogy a deficit 19,1 milliárd euróval haladja meg az új beruházásokra szánt összeget, ami csak akkor nem ütközik az alkotmányba, ha a fokozott eladósodással a gazdasági egyensúly megbomlását akarják elkerülni.

Hans Eichel pénzügyminiszter az eladósodás nagyobb mértékét egyebek között az elmaradó adóbevételekkel és a munkaerőpiacra fordított költségekkel magyarázza. A miniszter elveti a szigorúbb takarékossági irányvonalat, mondván, hogy nem akarja veszélyeztetni a konjunktúra élénkülését.

A pénzügyminisztérium csütörtökön közzétett havi jelentéséből azonban kiderül, hogy az Európai Unió legnagyobb gazdaságában a mérsékelt lendület is alábbhagy: valamelyest veszített lendületéből a húzóerőnek számító export lanyhulása és magas az olajár miatt.

A beismerés néhány nappal az előtt látott napvilágot, hogy a kormánynak fel kellene frissítenie a 2004-re és a 2005-re vonatkozó előrejelzéseit. A Georg Schröder vezette kormány mindkét esetben másfél-két százalékos növekedési sávot jelölt meg, s Wolfgang Clement gazdasági miniszter szájából elhangzott, hogy szerinte mindkét évben a sáv felső felét érik majd el.

A gazdaságkutató intézetek minap nyilvánosságra hozott jelentésükben az idei évre 1,8 százalékos növekedést, jövőre 1,5 százalékosat prognosztizáltak. Kivétel a berlini DIW, amely jövőre két százalék növekménnyel számol.