Új ajánlat a Brau részvényeire

MTI
2004.10.22. 12:23
A Heineken csoport egy másik cége, a linzi Brau Immobilien GmbH új, az előzőnél magasabb vételi ajánlatot tett a soproni Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. részvényeire, miután a linzi Brau felbontotta a komáromi Amstel Sörgyár Rt.-vel korábban kötött adásvételi szerződést.

A Brau Immobilien a Brau Union Hungária háromezer forint névértékű törzs- és osztalékelsőbbségi részvényére részvényenként 16.362 forintot ajánl a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján olvasható közlemény szerint. A BÉT-en csütörtök mindössze három darab Brau részvény cserélt gazdát 14.236 átlagáron. A nyilvános vételi ajánlatot a tőkepiaci felügyeletnek még jóvá kell hagyni. A BÉT pénteken 11.00 óráig felfüggesztette a Brau-részvények tőzsdei kereskedését.

A Brau Immobilien közölte, hogy tervezi a Brau Union Hungária részvények tőzsdei kivezetését. Az ajánlattevő Brau Immobilien, korábbi nevén Brau Union AG a Brau Union Hungária fő részvényese volt, s az Amstel-szerződés felbontásával most ismét a magyar sörgyár 93,2 százaléknyi szavazatának közvetlen tulajdonosa. Ezzel a Brau Union Hungária Rt. 1.534.800 darab törzsrészvényéből 1.517.674 darabot, a 674.000 darab elsőbbségi részvényéből pedig 367.509 darabot birtokol.

A szerződés felbontásával az Amstel Sörgyár Rt. 85,35 százalékos befolyása - beleértve a szavazat-egyetértési jogot - megszűnt a Brau Union Hungária Rt.-ben. A mostani ajánlati ár mintegy 33 százalékkal magasabb, mint amit a - szintén a Heineken csoporthoz tartozó - Amstel Sörgyár Rt. tett a múlt év őszén. Az akkori nyilvános vételi ajánlat előtt, 2003. szeptember ötödikén kötötte az Amstel és a Brau Immobilien a most felbontott szerződést a Brau Union Hungária Rt. 85,35 százalékának megvásárlásáról, amely az adásvétel lezárásáig biztosította az Amstel Sörgyárnak szavazat-egyetértési jogot is. A pénteki bejelentés szerint egyébként a szerződés alapján teljesítés nem történt.

A múlt év őszén az Amstel a törzsrészvényekre 12.297 forinton, az elsőbbségi részvényekre 12.806 forinton tett nyilvános vételi ajánlatot. Az ezt jóváhagyó felügyeleti döntést a Fővárosi Bíróság idén augusztusban jogerősen hatályon kívül helyezte, a vételi ajánlat elutasítására és új eljárás lefolytatására kötelezte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF). A Brau részvényekben a tőzsdei kereskedést augusztus 27-től a BÉT - többszöri határozat alapján - lényegében szeptember végéig felfüggesztette.

A mostani ajánlati ár megállapításánál a vállalat értékét diszkontált cash flow módszerrel számította a Brau Immobilien, azt az időszakot véve figyelembe, amely megelőzte a Heineken International B.V. 2003. október tizenötödiki tulajdonszerzését a Brau csoportban. Ennek az értékelési módszernek a használata a PSzÁF elbírálásától függ, de a Brau Immobilien meggyőződése, hogy az ajánlati ár megfelel a magyar tőkepiaci törvény követelményeinek, írta a társaság az ajánlattételben.

Az előző Amstel ajánlatot az alacsony ár miatt kisbefektetők folyamatosan támadták, és nemrég a PSZÁF is "reális" ajánlati ár megállapítására hívta fel a Heinekent. A Heineken N.V. és a PSzÁF között egyébként per folyik a mostani ajánlatban is alkalmazandó minimumárról rendelkező felügyeleti határozatról.

A most ajánlati felhívásból kiderül, hogy a Brau Immobilien GmbH elődje, a Brau Union Aktiengesellschaft idén augusztusban változtatott nevet és cégformát, és száz százalékban a Heineken csoport tulajdona. A Brau Union csoporton belül most folyó átszervezés eredményeként a Brau Union Immobilien - a Brau Union Hungária tulajdonlásán kívül - csak az ingatlanfejlesztési üzletben lesz érdekelt.