Natália
-3 °C
7 °C

Új ajánlat a Brau részvényeire

MTI
2004.10.22. 12:23
A Heineken csoport egy másik cége, a linzi Brau Immobilien GmbH új, az előzőnél magasabb vételi ajánlatot tett a soproni Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. részvényeire, miután a linzi Brau felbontotta a komáromi Amstel Sörgyár Rt.-vel korábban kötött adásvételi szerződést.

A Brau Immobilien a Brau Union Hungária háromezer forint névértékű törzs- és osztalékelsőbbségi részvényére részvényenként 16.362 forintot ajánl a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján olvasható közlemény szerint. A BÉT-en csütörtök mindössze három darab Brau részvény cserélt gazdát 14.236 átlagáron. A nyilvános vételi ajánlatot a tőkepiaci felügyeletnek még jóvá kell hagyni. A BÉT pénteken 11.00 óráig felfüggesztette a Brau-részvények tőzsdei kereskedését.

A Brau Immobilien közölte, hogy tervezi a Brau Union Hungária részvények tőzsdei kivezetését. Az ajánlattevő Brau Immobilien, korábbi nevén Brau Union AG a Brau Union Hungária fő részvényese volt, s az Amstel-szerződés felbontásával most ismét a magyar sörgyár 93,2 százaléknyi szavazatának közvetlen tulajdonosa. Ezzel a Brau Union Hungária Rt. 1.534.800 darab törzsrészvényéből 1.517.674 darabot, a 674.000 darab elsőbbségi részvényéből pedig 367.509 darabot birtokol.

A szerződés felbontásával az Amstel Sörgyár Rt. 85,35 százalékos befolyása - beleértve a szavazat-egyetértési jogot - megszűnt a Brau Union Hungária Rt.-ben. A mostani ajánlati ár mintegy 33 százalékkal magasabb, mint amit a - szintén a Heineken csoporthoz tartozó - Amstel Sörgyár Rt. tett a múlt év őszén. Az akkori nyilvános vételi ajánlat előtt, 2003. szeptember ötödikén kötötte az Amstel és a Brau Immobilien a most felbontott szerződést a Brau Union Hungária Rt. 85,35 százalékának megvásárlásáról, amely az adásvétel lezárásáig biztosította az Amstel Sörgyárnak szavazat-egyetértési jogot is. A pénteki bejelentés szerint egyébként a szerződés alapján teljesítés nem történt.

A múlt év őszén az Amstel a törzsrészvényekre 12.297 forinton, az elsőbbségi részvényekre 12.806 forinton tett nyilvános vételi ajánlatot. Az ezt jóváhagyó felügyeleti döntést a Fővárosi Bíróság idén augusztusban jogerősen hatályon kívül helyezte, a vételi ajánlat elutasítására és új eljárás lefolytatására kötelezte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF). A Brau részvényekben a tőzsdei kereskedést augusztus 27-től a BÉT - többszöri határozat alapján - lényegében szeptember végéig felfüggesztette.

A mostani ajánlati ár megállapításánál a vállalat értékét diszkontált cash flow módszerrel számította a Brau Immobilien, azt az időszakot véve figyelembe, amely megelőzte a Heineken International B.V. 2003. október tizenötödiki tulajdonszerzését a Brau csoportban. Ennek az értékelési módszernek a használata a PSzÁF elbírálásától függ, de a Brau Immobilien meggyőződése, hogy az ajánlati ár megfelel a magyar tőkepiaci törvény követelményeinek, írta a társaság az ajánlattételben.

Az előző Amstel ajánlatot az alacsony ár miatt kisbefektetők folyamatosan támadták, és nemrég a PSZÁF is "reális" ajánlati ár megállapítására hívta fel a Heinekent. A Heineken N.V. és a PSzÁF között egyébként per folyik a mostani ajánlatban is alkalmazandó minimumárról rendelkező felügyeleti határozatról.

A most ajánlati felhívásból kiderül, hogy a Brau Immobilien GmbH elődje, a Brau Union Aktiengesellschaft idén augusztusban változtatott nevet és cégformát, és száz százalékban a Heineken csoport tulajdona. A Brau Union csoporton belül most folyó átszervezés eredményeként a Brau Union Immobilien - a Brau Union Hungária tulajdonlásán kívül - csak az ingatlanfejlesztési üzletben lesz érdekelt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.