Hajnalka
0 °C
14 °C

Csökkent az olajár

MTI
2004.10.28. 23:30
Csütörtökön 1 dollárt meghaladó mértékben csökkent a kőolaj ára Londonban és New Yorkban, miután Kínában emelték a kamatokat a gazdaság növekedésének a lassítása céljából, továbbá az amerikai energiaügyi minisztériumnak arra az előző napi bejelentésére, hogy múlt héten a vártnál nagyobb mértékben nőtt az amerikai olajtartalék, a fűtőolaj-tartalék pedig a becsültnél kisebb mértékben csökkent.

Részben a jelentősen bővülő kínai gazdaság és annak energiakereslete volt az oka a kőolaj idei áremelkedésének, de a csütörtökön bejelentett, kilenc év után először végrehajtott kamatemelés a szakértők szerint lassítja a gazdaság erősödését, ami a nyersanyagok, így a kőolaj iránti keresletnövekedés mérséklődését eredményezi az ázsiai országban.

A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) olajfajta hordónkénti ára 1,54 dollár (2,9 százalék) veszteséggel 50,92 dolláron zárt decemberi jegyzésre a New York-i árupiacon (NYMEX), ahol hétfőn még történelmi csúcson, 55,67 dolláron volt.

Az északi-tengeri Brent decemberi lejáratra hordónként 1,08 dollárral (2,2 százalékkal) 48,37 dollárra esett a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE). A NYMEX-en a novemberi fűtőolaj gallonja (=3,78 liter) 4,23 centtel (2,8 százalékkal) 1,4532 dollárra gyengült, két nap alatt 11,5 centtel csökkent, miután hétfőn történelmi csúcson, 1,6030 dolláron állt.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.