A Lukoil stratégiai partnerségre lép a szerbiai Nis-el

MTI
2004.11.01. 16:36
A Beopetrol megvétele után az orosz olajipari óriás, a Lukoil a legnagyobb szerbiai olajvállalattal, a Nis-el kíván stratégiai partnerségre lépni, erről tárgyalt több napos moszkvai látogatásán Radomir Naumov szerb energiaipari miniszter. Moszkvai látogatásáról visszatérve Naumov úgy nyilatkozott, hogy a Lukoil és a Nis stratégiai partnersége olyan közös vállalat megalapítását irányozná elő, amely olajellátással, feldolgozással és forgalmazással foglalkozna. Szakértői csoport alakul, amely egy hónapon belül konkrét javaslatokat tesz. A stratégai partnerség alatt értendő ugyancsak a közös fellépés a szerbiai és a külföldi piacokon, illetve a szerbiai olajfinomítókba való befektetéseket. A miniszter úgy látja, hogy a két vállalat stratégiai partnersége szavatolná Szerbia hosszú távú és stabil ellátását kőolajjal, illetve megteremtené a feltételeket az olajszármazékok piacának fejlődésére.

Naumov szavaiból nem derült ki, hogy a stratégiai partnerségi viszony mennyiben juttatná előnyösebb helyzetbe az orosz céget a Nis majdani magánosításakor, de a szoros viszony nyilvánvalóan befolyással lesz a privatizációra. Korábban a U.S. Steel amerikai acélipari óriás úgy orrozta el egy európai bankkonzorciumtól a szendrői Sartidot, hogy előzőleg stratégiai partnerségre lépett vele. Egy évvel ezelőtt a Lukoil rálicitálva a Mol Rt.-re megvette a második legnagyobb szerb olajipari vállalatot, a Beopetrolt. Az orosz cég nyolcvan százalékos részesedést szerzett a Beopetrol 180 egységből álló benzinkút hálózatában. A kudarc ellenére a Mol vezetői több alkalommal hangot adtak annak, hogy nem mondtak le a szerbiai olajpiacról. Közvetlenül a sikertelen próbálkozás után Áldott Zoltán, a Mol-csoport stratégiai igazgatója úgy nyilatkozott a belgrádi sajtónak, hogy a Mol-t továbbra is érdekli a szerbiai piac, s azon lesz, hogy részt vegyen a Nis privatizációjában. Az idén márciusban viszont Áldott azt is kijelentette, hogy a Mol legalább ötven üzemanyagtöltő állomást szeretne létesíteni Szerbiában a következő 3-5 évben, s önállóan kíván terjeszkedni.

A Lukoil vezetői sem titkolták soha, hogy a Nis-re is feni a fogát az orosz vállalat, amely már minden balkáni országban jelen van, s gázt is akar szállítani a térségbe. A Nis eladására várhatóan csak azután kerül sor, hogy a szerb parlament elfogadta az energiaipari ágazat szerkezeti átalakítását szabályozó törvényt.