Csökkent a román alapkamat

MTI
2004.11.02. 12:09
A Román Nemzeti Bank kedden 18,25 százalékra csökkentette az irányadó letéti kamatát az eddigi 18,75 százalékról, a csökkenő inflációval indokolva a döntést. Az év elején még 21,25 százalék volt a szint, a bank júniusban kezdte a csökkentést.

A bankban arra is utaltak kedden, hogy a jövőben nem fogják akadályozni a lej felértékelődését, ezzel is hozzájárulnak az infláció csökkenéséhez. Bejelentették, hogy "rugalmasabbá" akarják tenni a lej árfolyamát azáltal, hogy korlátozzák a nyíltpiaci beavatkozást, és ezentúl nem közölnek árfolyamcélt.

A román pénzügyminiszter, Mihai Tanasescu a múlt héten azt mondta, hogy a negyedik negyedévben a havi infláció 0,8 százalék körül lesz, ezért az idén az egy számjegyű infláció elérhetővé válik. Októberről is 0,8 százalékot valószínűsített, de novemberre és decemberre ennél kevesebbet jósolt.

Szeptemberben átlagosan 11,1 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak Romániában, mint tavaly szeptemberben. A havi drágulási ütem az év első kilenc hónapjában átlagosan 0,7 százalékosra mérséklődött a tavalyi 1 százalékról. Románia az év végére szeretné 9 százalékra szorítani a tizenkét havi inflációt, tekintettel uniós belépésének közelgő - a remények szerint 2007-es - dátumára. Tavaly Közép-Európa leggyorsabb drágulási ütemét jegyezhette az ország, 14,1 százalékkal. Három éve még 40 százalékos volt az évi infláció Romániában.

Románia gazdasága a hivatalos becslés szerint 5,5 százalékkal bővül az idén, a tavalyi 4,9 százalékos növekedés után.