Kismértékben nőttek az ipari termelői árak

MTI
2004.11.02. 12:31
Szeptemberben az ipar termelői árai 0,3 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest és 3,3 százalékkal tavaly szeptemberhez viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.

Az ipari belföldi értékesítési árai szeptemberben 0,4 százalékkal emelkedtek, 12 havi növekedésük 9,1 százalékot tett ki. Az ipari exportértékesítés forintban számított havi termelői árai 0,3 százalékkal voltak magasabbak szeptemberben az augusztusinál, és 1,3 százalékkal csökkentek tavaly szeptemberhez képest.

Az idén augusztusban az ipari termelői árak színvonala 0,2 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, a 12 havi árnövekedés üteme 2,6 százalék volt. Az ipari termelői árak tavaly szeptemberben 3,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal mérséklődtek.

A forintban mért exportértékesítési árak csökkenését döntően a forintárfolyam alakulása határozta meg. A forint szeptemberi árfolyama - 12 havi összehasonlításban - az euróval és a dollárral szemben is erősödést mutat.

Az export hetven százalékát kitevő gépipari ágazatok kiviteli árai forintban kifejezve az előző év szeptemberéhez viszonyítva 3,7 százalékkal csökkentek. A belföldi értékesítésben a legmagasabb havi termelői áremelkedés, 1,5 százalék a vegyianyagoknál alakult ki.