Veszélyben a német munkavállalói jogok

euractiv.hu
2004.11.10. 09:23
Vállalatvezetők kedden támadást intéztek a német gazdasági modell egyik pillére ellen: a felügyelő bizottságokban (fb) a jelenlegi ötven százalékról a tagok számának 33 százalékára csökkentenék a munkavállalói képviseletet, és más területeken is kevesebb együttdöntési jogot biztosítanának az alkalmazottaknak. Megfigyelők szerint a hír nagyon rossz lélektani pillanatban látott napvilágot: több nagyvállalat és a szakszervezetek között tárgyalások folynak bérekről, költségtakarékosságról, munkaidőről és a munkahelyek megőrzéséről.

Gerhard Schröder kancellár - akinek kormánya jó kapcsolatokat ápol a szakszervezetekkel - azonnal visszautasította a javaslatot, mondván: a jelenlegi gazdasági helyzetben éppen hogy szorosabb együttműködésre van szükség a dolgozók és a menedzsmentek között. Az ellenzéki CDU vezető politikusai viszont az utoljára 1976-ban módosított "együttdöntési szabályozás" reformját ígérik 2006-os győzelmük esetére.

A Financial Times birtokába került az a hatvan oldalas dokumentum, amely a munkaadók és a gyáriparosok szövetsége javaslatát tartalmazza, és amelyet hivatalosan a jövő héten ismertetnek. A jelentést egy hetven tagú bizottság készítette; a nagyvállalati szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a jelenleg hatályos mechanizmusok akadályozzák a társaságok nemzetközi tevékenységét, a versenyképességet, a befektetéseket, beruházásokat. "Nem kell eltörölni (a nemzetközileg egyébként kritizált) az együttdöntési rendszert, de gyökeresen meg kell változtatni" - állapítja meg a tanulmány.

Érdekesség, hogy a német kormány éppen hétfőn hozott olyan döntést, amely a menedzserek érdekeit védi. Visszavonta azt a törvényjavaslatát, amely lehetővé tette volna, hogy a befektetők a menedzserek négy évi jövedelmének erejéig kártérítésben részesüljenek, ha bizonyíthatóan félretájékoztatták őket, s ebből káruk származott. A kabinet most felülvizsgálja az előterjesztést. A gyáriparosok szövetsége ésszerűnek nevezte a döntést; a részvényesek szövetsége pedig sajnálatának adott hangot, amiért a kormány "engedett az üzleti világ nyomásának".