Az OTP Bank jövő héten dönt az akvizíciókról

MTI
2004.11.10. 14:37
Az OTP Bank igazgatósága a jövő héten dönt arról, hogy ad-e be pályázatot a szerb Jubankára és egy horvát bankra - mondta a bank szerdai sajtótájékoztatóján Spéder Zoltán alelnök-vezérigazgató-helyettes. A pályázati határidő mindkét akvizíciós célpont esetében november második felében jár le.

Spéder a horvát célpontot titokvédelmi kötelezettségre hivatkozva nem nevezte meg, horvát források szerint a Nova Bankáról van szó. Spéder úgy fogalmazott, hogy közepes méretű, öt százalékos piaci részesedésű bank megvásárlását fontolgatják, amelynek mérlegfőösszege júniusban 1,2 milliárd euró volt, az év végére várható tőkearányos megtérülése pedig husz százalék.

Az OTP Bank Romániában, ahol az idén megvásárolta a RoBankot, a román takarékpénztár privatizációs pályázatának kiírására vár. A további akvizícós célterületek között Ukrajnát és a Balkánt említette az alelnök. Az OTP Banknak Románia mellett Bulgáriában és Szlovákiában van leánybankja, a DSK Bank EAD, illetve az OTP Banka Slovensko a.s.

A DSK Bank eszközállománya az idén az IFRS adatok szerint 23,5 százalékkal bővült, ezen belül a nettó hiteleké 67 százalékkal. A províziós arány 1,1 százalék a meglévő állományhoz képest - mondta el Spéder. Az ügyfélbetétek állománya éves szinten közel húsz százalékkal nőtt. A DSK üzleti eredménye közel nyolcvan százalékkal, 90,5 millió levára emelkedett. Az év végi profitelőrejelzés nem változott, 88-kilencven millió leva. A DSK-csoport az MSZSZ szerint az első kilenc hónapban 8,262 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el.

Az OBS az MSZSZ szerint a tavalyi első kilenc havi 96 millió forint veszteség után az idei első háromnegyedévben már 574 millió forint adózás előtti profitot könyvelt el, míg a szlovák számviteli szabályok (SAS) szerint a tavalyi 83 millió forinttal szemben 830 millió forintot. A szlovák bank mérlegfőösszege dinamikusan, 38 százalékkal bővült, ezen belül az ügyfélhitelek közel 33 százalékkal, az ügyfélforrások pedig 38 százalékkal nőttek.