Romániában már nincs aflatoxin-veszély

MTI
2004.11.10. 14:43
Romániában már kivonták a forgalomból az összes olyan paprikát, illetve paprikát tartalmazó élelmiszert, amely a megengedettnél nagyobb mennyiségű aflatoxint tartalmaz - mondta szerdán az MTI kérdésére Miron Savu, a román fogyasztóvédelmi hatóság szóvivője.

A tisztségviselő azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy Romániában másfél tonna magyar fűszerpaprikát vonnak ki a forgalomból, mert aflatoxint tartalmaznak. A szóvivő elmondta: most már lefoglalták az összes olyan élelmiszert, amelyben az aflatoxint a tűréshatárnál nagyobb arányban lehetett kimutatni.

Savu elmondta, hogy Magyarországról valamivel több mint másfél tonna káros anyagot tartalmazó paprika érkezett, ennek aflatoxin tartalma kilogrammonként alig két mikrogrammal volt, nagyobb a megengedett határértéknél.

Az élelmiszerbiztonság követelményeinek megfelelően ezt a szállítmányt meg fogják semmisíteni - fűzte hozzá. A szállítmányt a szegedi Rubin Kft-től importálta egy marosvásárhelyi cég, amelyet időközben tízmillió lejjel (hatvanezer forintnak megfelelő összeggel) bírságoltak meg.

A szóvivő jelezte, hogy más országokból is érkeztek hasonló élelmiszerek. Így megsemmisítésre vár a Spanyolországból szállított ötszáz kilogramm paprikaőrlemény, amelyben kilogrammonként 12 mikrogramm aflatoxint találtak. Máramarosban hetven kilogrammot foglaltak le, e Csehországból érkezett áruban kilogrammonként 14 milligramm káros anyagot mutattak ki. A Kárpátokon túli Vaslui megyében öt kilogramm török paprikaőrlemény tartalmazott 26 mikrogramm/kilogramm aflatoxint.