Az MSZP frakció szerint gyanús a Mol vezetőinek részvényvásárlása

MTI
2004.11.10. 16:58
A Magyar Szocialista Párt Országgyűlési Képviselőcsoportja 'megdöbbenve' értesült a szerdai sajtóhírekből arról a tényről, hogy a MOL 28 vezetője az OTP által adott kölcsönből vásárolt kötvényeivel egy év alatt minimum 10,8 milliárd forint árfolyamnyereséghez jutott.

Ahogy a frakció közleményében szerepel: az megítélés kérdése, hogy mennyire volt etikus az eljárás, hiszen ezek a vezetők pontosan ismerték az információkat arról, hogyan fog változni a MOL árfolyama a gázüzletág eladása után és saját maguk hozták meg az eladásról szóló döntést is. Az Európai Unió legtöbb országában a frakció szerint ezt bennfentes információnak hívják.

A közlemény szerint a fejenkénti kétszázmillió forintot hála az adótörvények elmúlt heti szavazásán hozott döntésnek egyetlen fillér adó megfizetése nélkül tehetik zsebre. Ez az eset is világosan megmutatja, miért lett volna fontos az árfolyamnyereség-adó bevezetése - áll a közleményben. A frakció szerint sajnálatos, hogy a kormány javaslatát a szavazásnál csak az MSZP-frakció támogatta, mert ez az egyetlen tétel 2,5 milliárd forinttal növelhette volna a költségvetés jövő évi bevételét. Ebből az egyetlen tételből meg lehetett volna duplázni a 2005. évi költségvetésben a mozgáskorlátozottak közlekedési támogatását szolgáló összeget.

A frakció szerint ezért a helyzetért az árfolyamnyereség-adót elutasító frakcióknak, különösen a korábbi álláspontját megváltoztató Fidesznek kell vállalnia a felelősséget. Talán a MOL vezetők is tudomásul vették volna, hogy ezen az ügyön csak 175 millió forintot keresnek - írja a közlemény.