Pozsony még vár a Slovak Air privatizációjával

MTI/APA
2004.11.12. 11:52
A szlovák gazdasági minisztérium egyelőre leállította a pénzügyi nehézségekkel küszködő Slovak Airlines (SA) privatizációjának előkészítését - értesült a pozsonyi Pravda. A lap idézte a minisztérium szóvivőjét, aki szerint először azt kell eldönteni, hogy az állam, mint a legfőbb tulajdonos, mekkora részesedést akar eladni a társaságból.

A számba jövő partnerek között előkelő helyen áll az osztrák AUA légitársaság, amely épp a napokban kezességet vállalt a társaságnak nyújtandó 5 millió euró hitelre, s ezzel meghatározó pozícióhoz jutott a légitársaság vezetésében. Az AUA pénteken jelezte: változatlanul érdeklődik a szlovák légitársaság megvásárlása iránt.

Az SA-ban az államnak jelenleg 89,49 százalék a részesedése, 5,83 százalék a Devin-csoporté, 4,68 százalék a Willi utazási irodáé. A cég több mint öt év óta veszteséges, a hiány 57,7 millió koronáról(1,46 millió euró) 141,5 millióra emelkedett 1998-2003 között. Az első kilenc hónapban 160 ezer utast szállított, 40 ezerrel kevesebbet, mint egy évvel korábban, mert kevesebb gépet állítottak forgalomba. 2003-ban az SA-nak négy gépe volt, jelenleg már csak kettő van.

Az AUA meghatározó pozícióra törekszik Kelet-Európában, a szlovák mellett érdeklődik az ukrán nemzeti légitársaság iránt is, amelyben 22,5 százalékos részesedése. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD)közösen birtokolja részvényeinek ellenőrző kisebbségét, azaz 25 százalékát. Az AUA 49 százalékra akarja növelni részesedését az ukrán légitársaságban, de az állam egyelőre meg akarja tartani többségi részesedését. Az AUA korábban a Malév iránt is jelezte érdeklődését.