A Fehér Ház fontolóra vette, hogy hozzányúl az olajtartalékhoz

2011.03.06. 19:39

Az amerikai kormányzat fontolóra vette, hogy megcsapolja az amerikai stratégiai olajtartalékot a magas olajárak leszorítása érdekében - jelentette ki vasárnap az NBC televíziónak William Daley, a Fehér Ház kabinetfőnöke. "Fontolóra vesszük a lehetőségeket.

Ezek közül az egyik a tartalékok felhasználása" - mondta Daley, rámutatva, hogy a tartalékhoz csak nagyon ritkán szoktak hozzányúlni. Hozzátette ugyanakkor, hogy amikor a gazdasági válságból való kilábalást nehézségek fenyegetik, minden lehetséges megoldást számba kell venni. Az amerikai kongresszus részéről az elmúlt hetekben többször is sürgették, hogy a kormány csapolja meg a 727 millió hordónyi stratégiai olajtartalékot, nehogy a benzinárak elérjék és meghaladják a lélektani határnak számító, gallononkénti 4 dollárt (ez nagyjából a literenkénti 205 forintos üzemanyagárnak felelne meg).

A magas üzemanyagárak alááshatják az amerikai gazdasági fellendülés kilátásait és azokkal együtt Barack Obama elnök 2012-es újraválasztásának esélyeit.