Piroska
-10 °C
1 °C

Körmenden bővít az Egis

MTI
2004.11.16. 16:10
Az Egis Rt. Lacta Gyógyszergyár 1,1-1,2 milliárd forint értékű beruházással kívánja bővíteni körmendi gyárának két üzemcsarnokát a következő két-három évben, jelentősen növelve ezzel a jelenlegi gyártókapacitást - mondta el az MTI-nek kedden Faragó Gábor, az EGIS Lacta Gyógyszergyár igazgatója.

A gyógyszerformák közül a tablettáknál tapasztalható a legnagyobb felfutás, az Egis tablettatermelésének félét, és ezek csomagolásnak 63 százalékát végzik a körmendi gyárban - mondta. Hozzátette: a kilencszáz embert foglalkoztató körmendi üzemben évi 1,9 milliárd darab tablettát állítanak elő, illetve csomagolnak. Szavai szerint azonban a két üzem már most is zsúfolt, ezért a kapacitásnövelés kizárólag a csarnoképületek bővítésével oldható meg. A tervek szerint a tablettaüzem területét 1400, a csomagolóüzemét pedig 600 négyzetméteres csarnokrésszel toldanák meg. "A beruházáshoz szükséges 1,1-1,2 milliárd forintot saját forrásainkból teremtjük majd elő, ebben az összegben még benne sincsenek a gépek és berendezések költségei" - fűzte hozzá.

Faragó Gábor szólt arról is, a kapacitásnövelés valószínűleg nem jár majd jelentős létszámbővüléssel, a megrendelések növelekdése miatt ugyanis a körmendi gyárban jelenleg három műszakos munkaerendben, sokszor szombaton és vasárnap is dolgoznak, a fejlesztés után a műszakok számát csökkenteni szeretnék. Az Egis-csoport adózott eredménye a 2004. szeptember 30-án zárult üzleti évben 7,276 milliárd forint volt, ami 32,2 százalékkal nőtt az előző évihez képest. A magyar számviteli elvek (HAS) alapján készült, konszolidált, nem auditált jelentés szerint a cégcsoport nettó árbevétele 8 százalékkal nőtt a bázishoz képest, s 86,859 milliárd forintot tett ki.

Az Egis Rt. árbevétele 66,108 milliárd forint volt az üzleti évben, 13 százalékkal emelkedett, ezen belül a belföldi forgalom 18 százalékkal, az export dollárértéke 21 százalékkal nőtt. Az rt. üzleti eredménye 22 százalékkal 7,47 milliárd forintra, adózott profitja 29 százalékkal 7,391 milliárd forintra emelkedett.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.