Ambrus
-7 °C
3 °C

Emelte a hiányt a PM

MTI
2004.11.16. 16:17
A Pénzügyminisztérium (PM) novemberre - a helyi önkormányzatok nélkül - 104,6 milliárd forintos államháztartási hiányt vár, decemberre viszont 97,3 milliárd forintos többletet, így a 12 havi deficit december végéig 7,3 milliárddal 1.336,0 milliárd forintra nő - mondta kedden Várfalvi István helyettes-államtitkár.

A PM szeptember 15-én közzétett módosított, egész évre szóló államháztartási deficit előirányzata 1.335,1 milliárd forint. A tárca most közreadott novemberi-decemberi államháztartási prognózisa nem sokkal tér el az egy hónappal ezelőttitől, amikor novemberre 100 milliárdos hiányt, decemberre pedig 100 milliárdos többletet várt - fogalmazott Várfalvi István. Hozzátette: a novemberi deficit hátterében a 13. havi nyugdíj esedékes részének kifizetése áll, míg a decemberi többlet a befolyó társasági adóból illetve a személyi jövedelemadó-, valamint járulék befizetésekből adódik.

Ez év novemberében a központi költségvetés pozíciója 100 milliárd forinttal, a tb pozíciója pedig 50 milliárddal jobb az elmúlt év novemberi számainál - magyarázta a helyettes-államtitkár a helyzetet, hiszen 2003 novemberében 252,4 milliárd volt az áht deficitje, szemben a 2004 novemberre most közzétett 104,6 milliárdos hiány prognózissal. November-decemberben összesen 381 milliárd forintnyi áfa bevétellel számol a PM, ez az összeg 103 milliárddal több a tavaly november-decemberben rögzített összegnél.

A szigorúbb áfa ellenőrzés hátterében az Európai Uniós csatlakozással kapcsolatos anomáliák felszámolása áll és nem a költségvetési bevételek növelésének koncepciója - ismételte meg a tárca többször hangoztatott álláspontját Sághy Zoltán. A helyettes-államtitkár nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy mekkora áfa visszatérítési összeg csúszhat át 2004-ről 2005-re. Az októberi, immár végleges államháztartási adatok igazolják a november elején kiadott előzetes számokat: a hiány 44,4 milliárd forint volt. Az állami pénzalapok kedvezőbb pozíciójából adódott az előzetesen becsült 50,7 milliárdnál némileg kisebb deficit.

A központi költségvetés októberben 1,2 milliárd forintos többlettel zárt, az elkülönített állami pénzalapok többlete 9,1 milliárd volt, ugyanakkor a társadalombiztosításnál 54,7 milliárd forintos hiány keletkezett.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.