Jövőre négymilliárd forint közmunkákra

MTI
2004.11.25. 14:25
A kormány 2005-re négymilliárd forintot irányzott elő a közmunkák támogatására, egymilliárddal megemelve az idei keretet - mondta Kiss Péter csütörtökön Szentendrén a közmunka konferencia megnyitóján. A kancelláriaminiszter a társadalmi kohézió erősítésében kiemelten fontosnak nevezte a foglalkoztatás bővítésének előmozdítását, ezen belül a közmunkában résztvevők számának növelését.

Ez a tevékenység ugyanis a munkanélkülieknek és a szociális segélyen élőknek esélyt teremt, hogy visszakerüljenek a munkaerőpiacra, miközben az adott közösség számára értéket állítanak elő - tette hozzá.

Az idén tízezernél is többen vettek részt, főként a legelmaradottabb térségekben - Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyékben - közmunkán. A közmunkát végzők az autópályák építésén, a cigánytelepek szemétmentesítésén, az erdőgazdálkodásban, vízelvezető árkok építésén dolgoztak.

Csizmár Gábor munkaügyi miniszter elmondta: a kormány adókedvezményekkel és például az 50 éven felüli munkanélküliek, a gyesről visszatérő kismamák elhelyezkedésének elősegítését célzó törvénymódosításokkal igyekszik a foglalkoztatási helyzeten javítani. A foglalkoztatás bővítésére 2005-ben az ideinél húszmilliárddal több, összesen 88 milliárd forintot fordítanak - húzta alá.

Elengedhetetlennek nevezte, hogy a közmunkában résztvevők egyúttal valamilyen képzésben is részesüljenek, ezáltal nagyobb esélyük legyen a tartós elhelyezkedésre.

A miniszter elmondta, hogy a nyolc különféle közmunka-programban 1.200 település vett részt, és most indult a kilencedik, amely meghívásos pályázaton az 518 legszegényebb településre terjed ki. Ebben 180 millió forint jut közmunkák finanszírozására, és ez egyúttal a helyi szociális terhek csökkentését is szolgálja - emelte ki Csizmár Gábor.