A jegybanktörvényről egyeztetett az államfővel a pénzügyminiszter

MTI
2004.11.25. 14:25
A jegybanktörvény módosítása eleget tesz az alkotmány előírásainak és összhangban áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlenségével - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter csütörtökön, miután fogadta őt Mádl Ferenc köztársasági elnök, akivel a jegybanktörvény módosításáról egyeztetett.

"A Monetáris Tanács tagjai kinevezési rendjének megváltoztatása illetve a jegybanktanács létszámának felemelése azt a célt szolgálja, hogy felkészültebbé és szakmailag sokszínűbbé váljék a testület" - jelentette ki a tájékoztatón Draskovics Tibor.

Hozzátette: a hatályos törvény kizárólag az MNB elnöke számára ad lehetőséget arra, hogy összeállítsa a Monetáris Tanácsot(MT), ami túlzott szakmai egyöntetűséghez vezet. Európában sehol sincs ilyen menetrend, az Európai Unió valamennyi országában, vagy a kormány jelöli az MT tagjait, vagy kombinált megoldás működik - fogalmazott a pénzügyminiszter, aki szerint a módosítás után ilyen kombinált megoldás jön létre. Az MT tagjainak felét a kormányfő, másik felét a jegybankelnök jelölheti.

"A módosításról kikértük az Európai Központi Bank (EKB) véleményét, s ezután változott a törvénytervezet: valamennyi alelnök tagja marad a Monetáris Tanácsnak addig, ameddig mandátumuk érvényes" - rögzítette a pénzügyminiszter. Hozzátette: egyéb kifogást az EKB nem fogalmazott meg. "Remélem, hogy a konzultáció hozzájárul a köztársasági elnök felelős döntéséhez" - mondta Draskovics Tibor.

Mádl Ferencnek, mivel a kormány sürgősségi elbírálást kért, öt napja van annak eldöntésére, hogy aláírja-e a törvényt, vagy visszaküldi az Országggyűlésnek, esetleg azt az Alkotmánybírósághoz küldi.

Amennyiben a törvény hatályba lép akkor, a miniszterelnök maximum négy új tagot jelölhet a jegybanktanácsba. "Feltételezésem szerint megkérdőjelezhetetlen szakmai tekintélyeket fog jelölni a miniszterelnök a kibővülő Monetáris Tanácsba" - felelte újságírói kérdésre a pénzügyminiszter.