A brit ipar továbbra is gyorsan fejlődik

MTI
2004.12.01. 14:18
A brit feldolgozóipar Reuters kezelte beszerzőimenedzser-mutatója novemberre 55,0 pont, az októberi 53,5 pont után. A teljesítmény kiugróan gyors növekedése jelzi, hogy a brit ciklus továbbra is elszakad, pozitív irányba, az európaitól, amiként a brit gazdasági növekedés általában is jobban vészeli át az újabb világméretű lassulást, mint a többi régi EU-gazdaság. Az ugyancsak szerdán kiadott euróövezeti beszerzőimenedzser-mutatók erős lassulást jeleztek októberhez képest, sőt, Németországban és Olaszországban egyenest visszaesett a teljesítmény.

A brit feldolgozóipar számára a jövő is biztatóbb: az új megrendelések részmutatója 55,1 pontra nőtt az októberi 53,8 pontról, az exportmegrendeléseké 53,1 pontra az előző havi 52,8 pontról. A foglalkoztatás növekedése kissé lassult novemberben, de mindenesetre folytatódott, ugyancsak szemben az euróövezeti irányzattal.

A termelői árak ugyan 1999 óta a leggyorsabban nőttek novemberben, de messze elmaradtak a bekerülési árak emelkedésének ütemétől, jelezve, hogy a fogyasztóiár-inflációt ennek az ágazatnak a részéről nem fenyegeti különösebb veszély.