THM a lakáshiteleknél is

Világgazdaság
2004.12.02. 10:26
A kormány tegnapi ülésén döntött a teljes hiteldíjmutatóra (THM) vonatkozó rendelet módosításáról, így januártól az összes lakossági hitelterméknél kötelező lesz a mutató feltüntetése. Az új rendelet értelmében kibővül a teljes hiteldíjmutató által érintett banki termékek köre: az eddig hatályos jogszabály csak a három hónapnál hosszabb futamidejű fogyasztási kölcsönökre érvényes, az új viszont kiterjedne az egyéb lakossági - például lakás célú - hitelekre is.

Az eddigi fejlemények alapján viszont már biztos, hogy a bankoknak a korábban kért két hónapos átfutási idő helyett annak felével kell beérniük: ez idő alatt lehet felkészülniük arra, hogy a változásokat hirdetményeikben és hirdetéseiken átvezessék - írja a Világgazdaság. (A változásnak egyébként a következő néhány hónapban még nincs túlzott jelentősége, hiszen a téli hónapokban a fogyasztási hitelek keresettek jobban, a lakáshitelek piaca ilyenkor általában igen csendesnek mutatkozik.)

Az új rendelet megjelenése arra késztetheti a bankok egy részét, hogy némileg módosítsák hirdetési stratégiájukat: a havi kamatokkal vagy alacsony induló kamattal operáló reklám ugyanis kevésbé lehet hatásos, ha kellően hangsúlyos méretben a THM-et is szerepeltetni kell. A mutató ugyanakkor - hívják fel a figyelmet piaci szakértők - soha nem lesz alkalmas arra, hogy önmagában összevethetővé tegye az egyes konstrukciókat, és a hitelfelvevők döntéseinek meghozatalában koránt sincs kizárólagos szerepe.