Tovább csökkent az olajár

MTI
2004.12.02. 13:13
Az árcsökkenést egyebek között elősegítette az OPEC soros elnöke, Ournomo Yusgiantoro indonéz energiaügyi miniszter is azzal, hogy délelőtt kijelentette: az OPEC minden bizonnyal zokszó nélkül tűri tagjai kvóta fölötti többtermelését a jövő évi első negyedévben is, ha az árak ezt indokolják. Így elenyészett az utóbbi napok aggodalma a piacon afelől, hogy az OPEC a legközelebbi, december 10-i miniszteri értekezletén esetleg csökkenteni akarná a kitermelési kvótákat a nagy túltermelés miatt.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta csütörtökön kora délután hordónként 41,35 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) a legközelebbi, januári határidőre, 96 centtel olcsóbb a szerdai zárónál. Délelőtt 1,09 dollárig terjedően olcsóbbodott, a reggeli, 4-15 cent közötti drágulás után. A Brent szerdán hordónként 3,20 dollárral 42,31 dollárra olcsóbbodott januárra az IPE-n.

Ugyanakkor a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, januári határidőre hordónként 44,70 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó ACCESS-jegyzésében, 79 centtel olcsóbb a szerdai New York-i zárónál. Délelőtt 1,01 dollárig terjedően olcsóbbodott, miután reggel 4-16 cent között drágult. A West Texas Intermediate szerdán hordónként 3,64 dollárral 45,49 dollárra olcsóbbodott januárra a New York-i árutőzsdén.