Nyilvános jegyzőkönyvek a kamatdöntésről

Napi Online
2004.12.06. 20:17
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2004. június 21-i ülésén úgy határozott, hogy egy hat hónapos kísérleti időszak során minden rendszeres kamatmeghatározó üléséről készüljön rövidített jegyzőkönyv (minutes), és ezt követően, a tapasztalatokat figyelembe véve az év végén kerüljön sor a nyilvánosságról szóló döntésre.

A Monetáris Tanács mai ülésén a kísérleti időszak tapasztalatait kedvezőnek ítélte, így a továbbiakban a nemzetközi tapasztalatoknak megfelelően rövidített jegyzőkönyvet jelentet meg a rendszeres kamatmeghatározó ülésekről. A Monetáris Tanács a rövidített jegyzőkönyvekben az egyes egyéni álláspontok személyekhez nem köthető módon, általános megfogalmazásokkal történő bemutatása, és ehhez illeszkedve a számszerű szavazati arányok közlése mellett döntött. Ez a megoldás az átláthatóságban rejlő előnyök széleskörű kihasználását teszi lehetővé azáltal, hogy javítja a döntések érthetőségét, illetve előrejelezhetőségét. A rövidített jegyzőkönyvet a Monetáris Tanács hagyja jóvá, és a publikációs naptárban meghatározott időpontban teszi közzé.

A publikációs naptár kialakításakor az elsődleges szempont lesz, hogy a rövidített jegyzőkönyv a következő kamatmeghatározó ülés előtt nyilvános legyen. A rövidített jegyzőkönyv alapvető feladata, hogy a monetáris politikai döntéshozók megfontolásait, véleményét mutassa be. Ezzel összhangban az üléseken résztvevő, döntéshozatali jogkörrel nem rendelkező meghívottaknak a véleménye a rövidített jegyzőkönyvben nem jelenik meg.