Emőke
8 °C
19 °C

PM gyorsjelentés az államháztartásról

2004.12.07. 17:21
A prognózisnak megfelelően alakult az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - egyenlege az első tizenegy hónapban. A prognózis 1433,2 milliárd forintos hiánnyal számolt, a deficit 1435,1 milliárd forint lett. Novemberben a hiány 106,5 milliárd forint lett, közel annyi, mint a 104,6 milliárd forintos prognózis. A központi költségvetés 11,6 milliárd forintos többlettel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 116,3 milliárd forintos hiánnyal zártak. Az elkülönített állami pénzalapok egyenlege 1,8 milliárd forintos deficitet mutat.

A központi költségvetés bevételei 1,9 milliárd forinttal meghaladták a prognosztizáltat. A főbb adóbevételek összességükben a várakozásoknak megfelelően alakultak. A fogyasztáshoz kapcsolt adóbevételek, különösen az általános forgalmi adóbevételek a prognózist meghaladóan alakultak. Kedvezőbben teljesültek az egyszerűsített vállalkozói adóbevételek, a vám és importbefizetések, valamint a bányajáradék bevételek. Ezzel szemben a társasági adóból, továbbá a személyi jövedelemadóból a vártnál némileg kevesebb folyt be. A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak kedvezőtlenebb egyenlege a némileg alacsonyabb járulékbevételek következménye.

A központi költségvetés a vártnál 6,4 milliárd forinttal költött többet. A költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai kismértékben meghaladták a prognosztizáltat. Valamivel többet fizetett ki a költségvetés egyedi és normatív támogatásokra, fogyasztói árkiegészítésre, valamint családi támogatásokra és szociális juttatásokra. A helyi önkormányzatok támogatására és lakástámogatásokra novemberben kevesebbet használtak fel.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.