Magyarország fapados nagyhatalom

Napi Online
2004.12.09. 20:10
A tíz új EU-tagország körében Budapest vezet a fapados járatok sűrűségét tekintve: kilenc légitársaság több mint negyven európai nagyvárosba repíti az utasokat - mondta el Kolber István, a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter mai sajtótájékoztatóján.

Idén a Magyar Turizmus Rt. minden egyes fapados légitársasággal együttműködve közel 260 millió forintot fordított közös promócióra. 2003 májusa óta folyamatosan nő a hazánkba érkező turisták száma; ez év első tíz hónapjában összesen 700 ezer fő, azaz az utasok több mint 22 százaléka ilyen járatról szállt le Magyarországon. Egész évre számolva a fapados járatokkal érkező 338 ezer külföldi több mint 90 millió euró közvetlen idegenforgalmi bevételt generált, melynek csak az áfabevétele meghaladta a hárommilliárd forintot.

Az idei év január-októberi időszakában a fapadosoknak köszönhetően Budapesten 20 százalékkal nőtt a vendégek száma az elmúlt év azonos időszakához képest. A fapadosok térnyerése azonban nem csökkenti a hagyományos légitársaságok forgalmát sem: a forgalmuk 15 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. 2004 első tíz hónapja során a vendégéjszakák száma 10, a bruttó szobaárbevétel 13,5 százalékkal nőtt. A kormány idén 1,1 milliárd forintot fordított a magyarországi regionális repülőterek infrastruktúrájának kiépítésére.