Tizenhét év börtönre ítélték a szélhámos tőzsdegurut

MTI
2004.12.11. 09:16
Kétszáz havi - közel tizenhét évi - börtönre ítélte Martin Frankel egykori tőzsdegurut a bíróság helyi idő szerint pénteken. A szélhámos az Egyesült Államok történelmének egyik legnagyobb biztosítási csalása miatt került a Connecticut állambeli New Haven szövetségi bírósága elé.

Az egykori üzletember, akit világszerte köröztek, 2002 májusában zsarolásban és csalásban bűnösnek vallotta magát. Frankel 1989-ben öt amerikai államban vásárolt meg biztosítótársaságokat több mint 200 millió dollár értékben, majd kifosztotta őket.

A csalóra 150 évi börtönt és 6,5 millió dolláros pénzbüntetést is kiszabhattak volna, de a bíróság figyelembe vette, hogy együttműködött a hatóságokkal a lopott pénz felderítésében. Eddig mintegy 60 millió dollárt találtak meg - közölte a szövetségi ügyészség.

Az ügyészek szerint Frankel több tízmillió dolláros vagyont halmozott fel készpénzben, aranyban, gyémántokban és ingatlanban, nagystílű életmódja részeként. A héten árverezték el New Yorkban a Frankeltől lefoglalt gyémántokat, amelyek állítólag 9 millió dollárért keltek el.