Perrel fenyeget a Jukosz főrészvényese

MTI
2004.12.13. 08:39
A csőd felé tartó orosz Jukosz olajtársaság főrészvényese, a Menatep befektető-társaság hétfőn perrel fenyegetett meg mindenkit, aki megvásárolja a Jukosz fő olajtermelő leányvállalatát, a Jugansknyeftyegazt, avagy közreműködik, segít a vásárlásban. "Teljeskörű jogorvoslatra számítson bármilyen társaság, amely megszerzi a részvényeket, segíti a vásárlást avagy üzletel a Jugansknyeftyegaz olajával vagy földgázával" - közölte a Menatep a brit Financial Timesban hétfőn megjelent egész oldalas hirdetésben.

A Menatep közleménye szerint a Jugansknyeftyegaz elárverezése jogellenes, és ezt minden bizonnyal "érvénytelennek tekinti bármilyen angol vagy európai bíróság, amelyek hasonló nemzetközi jogelvek alapján ítélnek". A Juganszkra eddig az orosz Gazprom gázipari vállalat a fő, illetve esélyesnek tekintett pályázó. Az ugyancsak megfenyegetett bankok között van a holland ABN Amro, a francia BNP Paribas, a Deutsche Bank, az ugyancsak német Dresdner Kleinwort Wasserstein befektetési bank és az amerikai JP Morgan befektetési bank, amelyek 10 milliárd eurós kölcsönt szerveztek a Gazpromnak a vásárlásra. Ha perek lesznek Nyugat-Európában, akkor előfordulhat, hogy a térség egyik fő gázellátója, a Gazprom vagyontárgyait legalábbis átmenetileg lefoglalják a bíróságok, és az eljárás kimenetelére az orosz kormánynak nemigen lesz befolyása.

A Juganszkot az orosz igazságszolgáltatás megbízásából árverezik el 8,65 milliárd dollárnak megfelelő kikiáltási áron, hogy behajtsák az anyacégen, a Jukoszon számonkért, 26 milliárd dollárnak megfelelő adóhátralék egy részét. Az aukciót elemzők előre lefutottnak tekintik. Az állami Rosneft olajcég már folyamatban lévő bekebelezésével, majd a Juganszk-vagyon megszerzésével a Gazprom - pontosabban leányvállalata, a Gazpromneft - az orosz olajiparban is az élre kerülne, immár erős állami ellenőrzés alatt, vetekedve a Lukoillal. A Rosneft beolvasztása révén a korábbi, 39 százalékos állami részesedés kishíján 50 százalékra duzzad a Gazpromban. Bejelentette érdeklődését a Juganszk iránt az indiai állami Oil and Natural Gas Corp. is, az olasz ENI-nél azonban azt mondták, hogy az árverésen mégsem akarnak részt venni, hanem majd utána ismét elgondolkodnak a betársulásról.