Kevesebb a külföldi befektetés Kínában

MTI
2004.12.14. 11:13
Kínában novemberben 3,8 milliárd dollár külföldi beruházásra került sor, ami idén havi szinten a legkevesebb, de elemzők szerint a külföldi cégek érdeklődése továbbra is erős az olcsó munkaerő és a hatalmas belső piac miatt. A novemberi külföldi befektetés hét százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben jelentősen lassult a növekedés októberhez viszonyítva, amikor az egy évvel korábbit több mint 50 százalékkal meghaladva 5,1 milliárd dollárra nőtt.

A kínai kereskedelmi minisztérium szerint az idei első tizenegy hónapban 57,6 milliárd dollár új külföldi beruházás valósult meg Kínában. Az év eddig eltelt időszakában a külföldi beruházások 22 százalékkal múlták felül az egy évvel korábbit, és meghaladták a tavalyi egész évi, rekord szintű 53,5 milliárd dollárt. A JP Morgan befektetési bank szerint évi 50-60 milliárd dolláros külföldi befektetést már nem könnyű tovább növelni, így az idei magas alap miatt arra számít, hogy jövőre a növekedés öt százalékra mérséklődik.

Júniusban volt idén a legnagyobb a külföldi beruházás, nyolcmilliárd dollárt tett ki, azóta havonta ötmilliárd dollár körüli. Kínai szakértők szerint a dollár gyengülése, az erős kínai gazdaságbővülés, valamint az a várakozás, hogy erősödik a jüan, mind hozzájárul a külföldi befektetésekhez. Kína ipari termelése novemberben 14,8 százalékkal volt nagyobb a tavaly novemberinél, exportja mintegy 46 százalékkal bővült.