Magasabb lesz az olasz gazdasági növekedés?

MTI
2004.12.16. 16:10
Az olasz gazdasági miniszter 1,4 százalékra felfelé módosította az idei gazdaságnövekedési előrejelzést, a korábbi 1,2 százalékos becslésről. Domenico Sinisalco ugyanakkor jelezte, hogy a gazdaság, elsősorban a gyenge dollár miatt továbbra is alulteljesít, miközben a feldolgozóipari kibocsátás is nyomott. A hazai össztermék Olaszországban a harmadik negyedben 0,4 százalékkal bővült a második negyedhez képest és 1,3 százalékos növekedést mutat éves szinten.

A második negyedben az olasz gazdaság ugyancsak 0,4 százalékkal, az elsőben 0,5 százalékkal gyarapodott. Ily módon az olasz GDP a harmadik és a második negyedben egyaránt 1,3-1,3 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. Az első negyedévben a növekmény 0,8 százalékos volt az egy évvel azelőttihez képest.

A német, a francia és az olasz gazdaság az euróövezeti GDP majdnem 70 százalékát adja. Az euróövezeti tagországok hazai összterméke átlagosan 0,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a másodikhoz képest, és 1,8 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi harmadik negyedben.