A GM megkezdte az egyezkedést a Fiattal

MTI
2004.12.16. 16:16
Az amerikai General Motors (GM) autógyár, csütörtöki bejelentése szerint megkezdte az egyezkedést a FIAT-tal, hogy megpróbálják megoldani a GM vásárlási opciójával kapcsolatos vitát. Az amerikai General Motors olasz lapjelentések szerint félmilliárd eurót kínálna azért, hogy ne kelljen átvennie a FIAT veszteséges autógyártó részlegét, amelynek megvételére opciója van. A Fiat ezzel szemben 3-4 milliárd eurót szeretne kapni az amerikaiak "békés" kivonulásáért.

A FIAT milliárdos követeléseit magas eladósodottságával igazolja. Az adósság kifizetését - állítja a FIAT - a GM kivonulással megtakaríthatja, vagyis a kivonulásnak ára van. A FIAT Auto vesztesége tavaly 979 millió euró volt. A GM ezzel szemben európai autóüzletei magas szanálási költségeivel érvel, hangsúlyozva, hogy az Opelnél is jelentős létszámcsökkentési kiadásokkal kell számolnia.

A GM és a FIAT egyaránt azt közölte, hogy igényeiknek bíróság előtt is érvényt szereznek, ha egyébként nem tudnak megegyezni. Szerdán járt le a határidő, ameddig mindkét fél tartózkodást jelentett be a jogi lépésektől.